Janković: Pobeda uprkos problemima 1FoNet/Zoran Mrđa

Ako ne budem ja u drugom krugu, zaista ne znam ko će da bude, izjavio je danas u predizbornom intervjuu FoNetu predsednički kandidat Grupe građana „Za Srbiju bez straha“ Saša Janković i naglasio da očekuje pobedu, uprkos tome što nije ispunjen nijedan od uslova za fer i pravedne izbore.

Prema jegovoj oceni, sve ukazuje na to da Aleksandar Vučić pokušava da obezbedi nefer pobedu na izborima za predsednika Srbije.

Janković smatra da institucije u Srbiji ne uspevaju da regulišu tako važan proces, kao što su izbori za predsednika Srbije i napomenuo da svi kandidati nemaju ravnopravan status.

Mi smo pomalo zaboravili da se Vučić sa mesta predsednika Vlade kandiduje za predsednika Srbije, što je, prema rečima Jankovića, vrhunac cinizma i zloupotrebe.

– Većina koju Vučić ima u Republičkoj izbornoj komisiji donosi pravila koja odstupaju od svih ranijih iskustava, ocenio je Janković.

Na prethodnim izborima na Kosovu glasalo se tako da kandidati sa Kosova ni na svojim izbornim mestima nisu imali nijedan jedini glas, podsetio je Janković i konstatovao da su valjda za sebe su glasali.

– Sve je to deo opšte mašinerije koja u Srbiji vlada kako bi neistina bila proglašena za istinu i obrnuto, smatra Janković.

On smatra da Vučićeva vlast brutalno vređa razum građana Srbije i potcenjuje demokratske institucije, bacajući ih u pepeo.

– U Ustavu piše da moramo da imamo građansku demokratiju koja podrazumeva fer i pravedne izbore, a nijedan od parametara za izbore nije ispunjen, precizirao je Janković.

Nema ni ravnopravne medijske zastupljenosti, dok su cene na Javnom servisu „nenormalne“, napomenuo je on i predočio da Vučić koristi državne resurse.

Kada vas sve to sprečava da uradite pravu stvar, onda nađete dodatnu snagu, istakao je Janković, koji svakoga dana vidi da i građani nalaze dodatnu snagu i optimizam.

Masovnošću ćemo da rešimo svaki problem, predvideo je Janković, koji smatra da postoji nekoliko ozbiljnih, dubinskih problema u srpskom društvu, rešivih sa mesta predsednika Srbije.

– Jedan je konflikt u društvu. Mi smo duboko podeljeno društvo. Vučićeva vlast pet godina gradi konflikte u ovom društvu, a ne mostove između različitih društvenih grupa, objasnio je Janković.

On je ukazao da Vučić svoje političke neistomišljenike vređa i naziva ih stranim plaćenicima, domaćim izdajnicima i kriminalcima.

Sve najgore što može da kaže, konstatovao je Janković i naglasio da je Srbiji potrebna stabilnost, a ne jednoumlje i da bi trebalo negovati različitost mišljenja, kako bi se iz te različitosti razvio kvalitet.

Janković je obećao da će, u slučaju da pobedi na izborima 2. aprila, prema neistomišljenicima postupati tako da oni osete da imaju prostora da izraze svoje mišljenje sve dok ne gaje mržnju i nasilje.

– Sa mesta predsednika bih nastojao da povratim integritet i smisao institucijama, pre svega instituciji predsednika Republike, a onda da pomognem da i ostale to imaju, poručio je Janković.

On je istakao da su institucije potrebne kako bi društvo bilo uređeno i kako ne bi svaki dan izgledao kao borba za opstanak u kojoj građani troše svoje vreme i energiju na bitku sa vetrenjačama.

– Insistirao bih da zakoni koji se donose budu, ne samo pravedni, a mnogo ih je nepravednih doneto, nego da nešto i znače, rekao je Janković.

On smatra da današnja pravila u Srbiji koja su upisana u zakone često ne znače ništa, nego su samo slovo na papiru ili se na građane različito odnose.

Za neke zakoni važe, a za neke ne važe, konstatovao je Janković i naglasio da bi on sa mesta predsednika Srbije nastojao da to izmeni.

– Nastojao bih da ono što jeste država donela kao pravila važi za sve građane i da to zaista budu fer pravila igre i života, a ne način da se poveća razlika između bogatih i siromašnih, između onih koji su na vlasti i onih koji nisu na vlasti i sve druge podele koje imamo, objasnio je Janković.

Upitan koga bi podržao u slučaju drugog kruga izbora u koji on ne bi prošao, Janković je odgovorio: „Ako ne budem ja u drugom krugu, zaista ne znam ko će da bude“.

– Nije svrha moje kandidature samo da ja postanem predsednik, nego je svrha da Vučićeva vlast prestane da uništava državno i društveno tkivo Srbije, zaključio je Janković i pozvao građane da glasaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari