Predsednik vlade Aleksandar Vučić i zaštitnik građana Saša Janković sastali su se juče i dogovorili se o daljoj saradnji na unapređenju prava građa. Ni jedan ni drugi nisu želeli da govore o detaljima razgovora, kao ni o međusobnoj razmeni oštrih reči u proteklih mesec dana.


U kratkom saopštenju vladine Kancelarija za saradnju s medijima navodi se da su premijer i ombudsman ocenili da je neophodno unaprediti poštovanje prava građana, i pravilnost i zakonitost u radu organa vlasti. Oni su se saglasili o potrebi bolje saradnje organa javne vlasti sa nezavisnim kontrolnim organima u skladu sa Ustavom i zakonima, a u najboljem interesu građana. Premijer i ombudsman su se dogovorili da će imati redovne sastanke svake prve nedelje u mesecu, navodi se u saopštenju Kancelarija.

Iz kratkog saopštenja ne može se videti da li su oni razgovarali o medijskoj hajci na Jankovića koju su pokrenuli tabloidi. Premijer i zaštitnik građana su se, povodom toga, u proteklih mesec dana više puta obraćali javnosti, uglavnom optužujući jedan drugog da ne rade dobro svoj posao, odnosno da ne znaju šta je u čijoj nadležnosti. Saša Janković nije želeo da daje izjave nakon jučerašnjeg sastanka, napominjući da je takav dogovor postignut sa premijerom.

– Ne mogu čak ni da kažem na čiju inicijativu je organizovan sastanak, jer ja sam tražio razgovor sa premijerom pre mesec dana, a on me pre nekoliko dana pozvao. Tada smo dogovorili jučerašnji susret – ističe Janković za Danas.

Podsetimo, oštar, verbalni sukob između ombudsmana i predstavnika vlasti počeo je nakon što je jedan tabloid kreirao aferu otvorivši slučaj okončan pre 23 godine, i optužujući Jankovića da je zataškao činjenice u vezi sa samoubistvom njegovog prijatelja. Pojedini članovi vlade čak su tražili da se istraga o tom predmetu ponovo otvori, iako je slučaj davno okončan a u međuvremenu se nisu pojavili novi dokazi. Predstavnici vlasti iskoristili su ovu aferu kako bi optužili Jankovića da svoj posao ombudsmana ne obavlja dobro, te da se bavi politikantstvom i vređa vojsku i policiju. U napadima su prednjačili ministri policije i odbrane, Nebojša Stefanović i Bratislav Gašić.

Janković je u više navrata ponovio da on kao zaštitnik građana nema nikakav spor sa vlašću, već da samo radi svoj posao, propisan Ustavom, a to je kontrola rada organa vlasti. Prema njegovim rečima, kritike koje mu upućuju predstavnici vlasti samo potvrđuju ocenu koju je izneo u svom izveštaju za 2014. godinu, a to je „da se onaj ko radi svoj posao i ukazuje na nepravilnosti i nezakonitosti proglašava za izdajnika“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari