Kad je juče oko 14 časova javljeno da je izlaznost na aranđelovačkim lokalnim izborima bila čak 32 posto, po kafićima i na ulicama krenulo se sa nezvaničnim računicama koliko će koja od 11 izbornih lista osvojiti glasova.

 U nedelju tokom dana ovaj šumadijski gradić koji ima 48.000 stanovnika, a u celoj opštini čak 38.000 birača, izgledao je dosta uobičajeno, ako se izuzmu stranački bilbordi i plakati koji su visili duž cele varošice i kojima su izlepljeni svi slobodni zidovi, stepeništa i izlozi privatnih radnji.

Mnogi Aranđelovčani su juče pričali da im se veče uoči izbora na kućni telefonski broj javio lično lider naprednjaka Tomislav Nikolić. U izbornim štabovima, međutim, kažu da su naprednjaci snimili na telefonsku sekretaricu Nikolićev poziv biračima da u što većem broju izađu na birališta i to puštali skoro tokom cele noći. U selu Orašcu, opet, kako nam je rekao Slobodan Plećić iz Liberalno-demokratske partija, neko je u subotu uveče delio sveže odštampane lažne letke na kojima piše da je kandidat za odbornika LDP u tom selu odlučio da napusti stranku i pri tom se „izvinjava biračima“. Taj odbornik je iste noći morao da ide po selu i šalje SMS poruke biračima kako bi demantovao pomenuti letak.

Prljava kampanja u kojoj su stranke prethodna dva meseca potencijalnim glasačima delile i obećavale – ovce, šporete, kese sa stajskim đubrivom i raznorazne druge poklone, juče je, kažu, u Aranđelovcu, kulminirala jer se po skoro svim izbornim štabovima pričalo da u suprotstavljenim taborima glas na izborima plaćaju 2.000 dinara. Niko, međutim, to nije mogao da dokaže. Sve stranke, a posebno su bili vidljivi naprednjaci, kolima su razvozili do birališta svoje sigurne glasače. Aktivisti SNS, kako se primetilo, dovučeni su u Aranđelovac iz mnogih gradova Srbije kako bi pomogli kampanju.

– Ma, mi smo ovde ogledno dobro. Ovde se ne lovi mala riba već velika. Glavne stranke DS i SNS treniraju za republičke izbore 2012. godine, a mi možemo samo da kukamo – rekli su nam prodavci na aranđelovačkoj pijaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari