Javnobeležnička komora Srbije: Javni beležnici ne utiču na izborni proces 1Ilustracija Foto: Pixabay/succo

Javnobeležnička komora Srbije (JKS) saopštila je danas da notari ni na koji način ne utiču na izborne procese i da overu potpisa birača uvek vrše u skladu sa redosledom primljenih zahteva.

U saopštenju te organizacije navodi se i da je primila žalbu jedne političke grupacije po pitanju zakazivanja termina za overu potpisa birača i da će na nju odgovoriti u skladu sa propisima.

Jutros je opozicioni „Narodni blok“, koji čine Nova Srbija, grupa građana „Iskreno za Niš“ i „Narodni slobodarski pokret“ saopštio da su podneli žalbu JKS i Republičkoj izbornoj komisiji, u kojoj su naveli da notari „namerno opoziciji zakazuju overu potpisa tek deset dana nakon raspisivanja lokalnih i parlamentarnih izbora“.

Ta politička opcija je navela i da vlast „vrši pritisak na javne beležnike“ i da joj je u opštini Apatin termin za overu potpisa zakazan za sredu do kada će „potpise overiti bukvalno sve liste koje su bliske vlasti“.

„(…) Nijedan javni beležnik nije (se) žalio Komori da je trpeo pritisak da remeti hronološki redosled overe potpisa birača po redosledu primljenih zahteva. Što se tiče primedbe iz žalbe da je jedna politička grupacija iz Apatina dobila termin nakon svih ostalih, u sredu, 11. marta, napominjemo da je javni beležnik zakazao termin koji je tražen“, navodi se u saopštenju JKS.

Komora je takodje pozvala sve političke aktere da pristupe overi potpisa birača na zakonima propisan način, „bez nepotrebne tenzije i bilo kakvih pritisaka“.

„JKS podseća sve političke aktere da su javni beležnici za obavljanje overe potpisa birača opredelili 540 zaposlenih koji imaju ovlašćenje za obavljanje ove službene radnje i da su to maksimalni kapaciteti javnobeležničkih kancelarija“, saopštila je JKS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari