Jedan drugom i podrška i teret 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet - Foto: EPA

Saši Jankoviću, lideru Pokreta slobodnih građana, od predsedničkih izbora opada rejting, uz to je i laka meta tabloida.

Međutim to ne mora da bude otežavajući faktor u budućoj kampanji Dragan Đilasa, kandidata za gradonačelnika Beograda kojeg PSG podržava, kažu sagovornici Danasa. Ipak, ni Đilas nije bez afera koje će sasvim sigurno biti raspakovane u kampanji, pa je teško pretpostaviti čije će afere i negativni tekstovi i prilozi u medijima imati više štete u pridobijanju glasova.

Poslednjih meseci Janković je pod udarom medija bliskih vlasti, čime je i sam doprineo svojim izjavama, ali i dešavanjima u njegovom pokretu.

Sociolog Jovo Bakić za Danas kaže da su Đilas i Janković istovremeno jedan drugom podrška i teret.

– Đilas je teret zbog toga što je pripadnik oligarhije, ali je i podrška, zbog toga što ima izvestan ugled u javnosti. Janković je podrška Đilasu zbog toga što ima izvestan ugled u javnosti, ali je i teret, zbog toga što sve češće greši. Sve u svemu, za njih je savez dobar, ali građani od njega vajde imati neće – ukazuje Bakić.

Đorđe Vuković, programski direktor Cesida, za Danas potvrđuje da se kroz istraživanja javnog mnjenja vidi da Jankoviću opada podrška koju je imao na predsedničkim izborima. To je, kako navodi, očekivano s obzirom na to da Janković iza sebe nema organizaciju, infrastrukturu i prisustvo u medijima. Uz to ga tabloidi stalno napadaju.

– Ipak, u takvoj situaciji on ne mora nužno da odmaže Đilasu, jer ima birača koji bi za njega glasali. S druge strane, on sve to u kampanji ili do nje može da popravi – smatra Vuković.

Božo Prelević, donedavni član Predsedništva Pokreta slobodnih građana, za naš list kaže da nije bilo za ne očekivati da će svako ko se bude kandidovao protiv vlasti biti blaćen u medijima. On ne može da proceni koliko će tretman Jankovića u tabloidima otežati kampanju Đilasu.

– Žao mi je što je taj socijalni balon ispumpan i nadam se da će se pojaviti ljudi koji bi dali novi kapacitet i snagu – kaže Prelević.

Ilić nije razgovarao sa Đilasom

Nova Srbija negirala je da je njen predsednik Velimir Ilić razgovarao sa Draganom Đilasom kao potencijalnim kandidatom za gradonačelnika Beograda, kako su to naveli pojedini mediji. NS navodi u svom saopštenju da će podržati onoga za koga proceni da će biti najbolji za Beograđane i da će raditi u njihovom interesu.


Beogradski izbori i opštinski rezultati

Na beogradskim izborima pojaviće se, sudeći prema najavama, mnoštvo kandidata, što će pogodovati najviše vlasti bez obzira koliko će glavni kandidat opozicije Dragan Đilas uspeti da proizvede referendumsku atmosferu „za i protiv Vučića“. Sem vladajuće grupacije koja će najverovatnije za razliku od predsedničkih izbora izaći u više kolona – SNS i sateliti poput Vulinovog PS, zatim SPS samostalno ili sa Vojislavom Šešeljom, te opozicionih partija i pokreta – DS, čiji će kandidat kako se očekuje biti Dragan Šutanovac, te LDP, DJB, Dveri sa Zdravom Srbijom, učešće najavljuju i drugi. Reč je o preimenovanoj stranci Muamera Zukorlića Stranka pomirenja i pravde, a očekuje se moguće učešće i drugih, u osnovi manjinskih stranaka, budući da za njih važi manji cenzus (moguće vlaške i slovačke manjine). Tu je zatim i nedavno osnovani Pokret obnove Kraljevine Srbije, zatim razne frakcije bivše Treće Srbije, te Luka Maksimović alijas Beli Preletačević. Očekuje se da će Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd preći cenzus, a učešće je najavio i Pokret ujedinjenih fantoma.

S druge strane, pokazatelji na nedavnim lokalnim izborima na opozicionoj strani pokazuju da rascepljenost može utiče na sinergiju glasova. Valja primetiti da DS nije prošla baš tako dobro kao što se tvrdi, budući da su se za nju opredeljivali i mogući glasači opozicionih stranaka koje su izbore bojkotovali. Takođe, činjenica je da je lista DS bila pomognuta i ljudima iz LDP, i to upravo tamo gde je ostvarila najbolji rezultat od blizu 20 odsto – u Negotinu. To je zbir rezultata koji su na prethodnim izborima ostvarile liste DS i LDP, koje su jedine imale opozicione odbornike u Negotinu. Posle saradnje na aprilskim izborima u Zaječaru, kada je zajedničku listu DS i LDP, koju je predvodio Nenad Ristović (menadžer LDP), u Negotinu je druga takva saradnja DS i LDP u istočnoj Srbiji koja je donela rezultat. Uz Zaječar i Negotin, i Kosjerić je opština u kojoj je napravljena koalicija DS i LDP u aprilu ove godine sa sličnim rezultatima. U ostalim opštinama gde je DS izašla samostalno u nedelju, ostvarila je nešto lošiji rezultat nego na prethodnim izborima.

J. L.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari