"Jedan korak unapred, dva nazad": Sagovornik Danasa o povratku Sava Manojlovića u Skupštinu Beograda 1Foto F.S./ATAImages

Odbornici liste Kreni-promeni Sava Manojlovića vratili se u Skupštinu Beograda, došli su 16. septembra na sednicu o rebalansu budžeta, nakon što su na junskoj konstitutivnoj sednici najavili da u radu gradskog parlamenta zbog izbornih malverzacija neće učestvovati.

Uoči sednice gradske Skupštine čija je glavna tačka dnevnog reda rebalans gradskog budžeta, Manojlović je podsetio koji su bili razlozi na njihovo istupanje iz parlamenta, kao i na to i da su tada pozvali i ostatak opozicije da im se pridruži te da su „ostali dosledni da od drugih ne traže ništa što ne mogu sami da urade“.

Dodao je da je razlog za njihov povratak u gradski parlament to što je ta taktika iscrpljena, budući da na Novom Beogradu nisu mogli da nađu konkretne dokaze o izborniom inženjeringu, dok je prekrajanje izborne volje u Nišu, i bez toga, više nego očigledno.

Manojlović je istakao da je uveren da je taktika bojkota ove institucije bila dobra, ali da je falilo jedinstveno delovanje opozicije.

Međutim, postavlja se pitanje kako tumačiti ovaj potez i da li su povratkom u odborničke klupe odbornici liste Kreni-promeni doneli odluku da ubuduće deluju jedinstveno sa ostatkom opozicije.

Direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović kaže za Danas da smatra da ukoliko je ova lista već učestvovala na lokalnim izborima u junu, onda treba da učestvuje i u radu gradske Skupštine.

"Jedan korak unapred, dva nazad": Sagovornik Danasa o povratku Sava Manojlovića u Skupštinu Beograda 2
foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

– Ako su smatrali da na izborima ne može da se promeni vlast, ili da ne postoje uslovi za fer izbore, nije trebalo ni da učestvuju. Ne treba jedan korak unapred, dva nazad – kaže naš sagovornik.

Jovanović ističe da je ono što je neophoodno zapravo jedan koherentni plan političke borbe i da se u suprotnom ništa neće promeniti.

– Potreban je jasan plan za političku borbu, u suprotnom Vesići i Šapići će i dalje voditi Beograd, dok mi komentarišemo jedni druge – kaže.

Naš sagovornik ističe da ne treba „praviti performanse“ ili davati „populističe izjave“, već davati konkretna rešenja za aktuelne probleme, koje je ocenio kao ogromne.

– Beograd je pred bankrotom, sve javne usluge i porez na imovinu je poskupeo kako bi se rupe zakrpile, nema kapitalnih projekata, javni prevoz je predat privatnicima bliskim Zvonku Veselinoviću. Mora drugačije – zaključuje Jovanović.

Podsećamo da je Manojlović prvo nakon junskih izbora najavio bojkotovanje rada gradske Skupštine i pozvao i druge odbornike opozicije da mu se u ovome pridruže i vrate svoje odborničke mandate.

Međutim, budući da prema poslovniku ovi mandati bi po automatizmu bili predati poslanicima vladajuće koalicije koja ima većinu u gradskom parlamentu prema zvaničnim rezultatima junskih izbora, od ove ideje su odustali nakon što ostale opozicione stranke nisu prihvatile ovaj predlog.

Neki od lidera opozicije ovaj potez ocenili su tada kao neodgovoran prema biračima koji su glasali za opozicione liste, te je pokret Kreni-promeni u ovoj odluci ostao bez šire podrške opozicije

Kao glavni razlog ovog poteza tada su naveli mahinacije vlasti u izbornom procesu, kao i odbijanje da se prihvate prigovori opozicionih listi. Iz Kreni- promeni tada su posebno isticali situaciju u Nišu nakon izbora kao i svoja uverenja o postojanju izbornih mahinacija na opštini Novi Beograd i na lokalnim izborima u Beogradu navodeći ih kao svoje glavne argumente.

Odbornici liste Kreni-promeni nisu učestvovali na konstitutivnoj sednici niti na sednici tokom koje je izabran gradonačelnika. Na konstututivnoj sednici Skupštine Beograda, Manojlovićeva lista overila je svoje poslaničke mandate, ali su ostali pri odluci da bojkotuju rad Skupštine neučestvujući na njenim sednicama. Manojlović je tada poručio da će borbu nastaviti i unutar i van institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari