Vest o hapšenju najtraženijeg haškog optuženika Ratka Mladića Beograđani su dočekali različito. Dok su neki bili oduševeljni, drugi su razočarani. Uglavnom su bili raspoloženi za razgovor i imali su jasan stav o hapšenju Ratka Mladića.


– Bilo je krajnje vreme da prestanemo da budemo taoci jednog čoveka. Ako je kriv neka odgovara, ako nije, neka se brani. Da je heroj, kako neki smatraju, sam bi se predao, a ne bi dozvolio da ga jure i hapse godinama unazad – smatra Beograđanin Dejan Nagulić. Kaže da je upravo bio u lokalnom dragstoru, gde je čuo komentar prodavačice „bolje da su nas ponovo bombardovali, nego što su ovo učinili“.

– Nisam ništa odgovorio, jer ne želim da ulazim u polemiku sa ljudima koji razmišljaju na takav način – naglasio je Nagulić.

Na platou ispred Filozofskog fakulteta grupa studenata bila je obaveštana o hapšenu Ratka Mladića, ali je tu informaciju primila prilično ravnodušno.

– Ne bavim se politikom, ali smatram da se neće ništa promeniti. Medijska buka trajaće najviše tri meseca i posle toga će sve biti kao i pre – smatra student grafičkog dizajna Veljko Mitrović.

Marija Obradović, studentkinja Filološkog fakulteta, nije bila obaveštena o tome da je Ratko Mladić uhapšen, ali takođe smatra da ta činjenica ništa neće promeniti u životima građana Srbije. Kaže da joj je drago što je na slučaj hapšenja Mladića stavljena tačka, jer joj je dosta svakodnevnih informacija i spekulacija vezanih za porodicu najtraženijeg haškog begunca.

U Knez Mihailovoj ulici sreli smo i Velibora Džomića, koordinatora Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske koji nije bio obavešten o hapšenju.

– Nije da vam ne verujem, ali se ta informacija toliko puta pojavljivala u medijima, da moram da je proverim. Tako da ne bih davao nikakve komentare na tu temu – kaže Džomić.

Prodavačica u trafici u istoj ulici, koja se predstavila inicijalima T. Š. „užasno je ogorčena“ dodajući da smo mi narod koji ne poštuje sopstvenu naciju.

– On za nas nije ratni zločinac, već heroj – smatra ona.

Sa druge strane, penzionerka Bratislava R. oduševljena je činjenicom da je Mladić konačno uhapšen.

– Valjda će nam biti bolje, posebno mladima, koji tek treba da žive. Mislim da je ovo dobra vest za Srbiju i da će nam tek sada krenuti na bolje – zaključuje naša sagovornica.

Razočaran „Amerikanac“

Andrej Petrović, američki student srpskog porekla, koji je pre dve nedelje došao u Beograd na raspust, nije krio nevericu. „Razočaran sam. Mi bismo sve dali za ulazak u Evropsku uniju, ali je pitanje da li je EU za nas. Kvalitet života je tamo skuplji, mi možemo donekle poboljšati standard, ali nikada nećemo dostići onaj u Francuskoj ili Španiji“, smatra Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari