Jekić (SSP Kragujevac): Poskupljenjem struje i gasa vlast građanima čestita predstojeće praznike 1Foto: SSP

Narodni poslanik Stranke slobode i pravde iz Kragujevca Dalibor Jekić rekao je u Skupštini Srbije da je svima jasno da će se pad životnog standarda nastaviti i u narednoj 2023 godini.

– Predstojeće praznike ova vlast će čestitati građanima tako što će povećati cenu struje za 8, a gasa za 11 posto, iako je gas već u avgustu poskupeo toliko. Divljanje cena i inflacija od preko 15 posto uticali su na pogoršanje životnog standarda naših građana, istako je Jekić u Skupštini Srbije.

Po njegovim rečima cene hrane od početka godine do danas porasle su za 25 posto. Novi talas poskupljenja koji sledi u novoj godini doneće dodatna poskupljenja energenata.

– Struja je poskupela i to zbog toga što je SNS na čelo EPS-a postavio Milorada Grčiča koji se igrao sa EPS-om i sad imamo situaciju da će ovo preduzeće poslovati sa miljardom evra gubitka, kao i da ćemo morati da opredelimo milijardu evra za pomoć EPS-u, a biće potrebne godine za oporavak ovog sistema, rekao je Jekić, narodni poslanik u republičkom i gradski odbornik Stranke slobode i pravde u kragujevačkom parlamentu.

Poslanik Jekić je uputio pitanje ministru za unutrašnju i spoljnu trgovinu da ovo ministarstvo konačno predstavi građanima strukturu maloprodajnih cena osnovnih 100 životnih namirnica „kako bi se utvrdilo ko se u tom lancu bogati, ko ostvaruje ekstra profit, dok građani jedva sastavljaju kraj s krajem”.

– Premijerka je jasno rekla da sa 40.000 dinara može da preživi nekoliko dana i to je potpuno tačno, a većina građana Srbije ima otprilike tu platu. SSP kao socijalno odgovorna stranka uvek potencira na najvećim ulaganjima u zdravstvo i da kada bi birali između stadiona i zdravstva uvek ćemo birati zdravstvo, rekao je Jekić.

On je istakao da u Kliničkom centru Kragujevca 1.224 pacijenta čeka na preglede magnetne rezonance a najkasniji pregled je zakazan za oktobar 2024. godine. Po podacima koje Jekić izneo u Kliničkom centru Vojvodine 4.314 pacijenata čeka na preglede, a najkasniji zakazan je za novembar 2023.

– U Kragujevcu postoji jedna magnetna rezonanca stara 15 godina. Da li je ovo prioritet ili stadioni?, zaključio je poslanik Stranke slobode i pravde.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari