Jekić (SSP): Zaštitimo jezgro starog Kragujevca od investitorskog urbanizma 1Foto: GrO SSP Kragujevac

 

Svedoci smo da pod naletom investitora naš stari Kragujevac nestaje, na nama je kao političkim akterima da investitorski urbanizam zaustavimo i da spasimo ono što se spasiti može, kaže Dalibor Jekić, narodni poslanik Stranke slobode i pravde i predsednik kragujevačkog GrO SSP.

Po njegovim rečima ova stranka je više puta tražila da se zaustavi gradnja višespratnica u strogom centru grada, a sa čim se složio i aktuelni gradonačelnik i rekao da oko toga imaju saglasje.

– Umesto da odluke idu u tom pravcu očigledno je da gradonačelnik Dašić ne može i nema snage da se suprostavi investitorima kojima nije bitan identitet Kragujevca već samo dobit. U prilog tome da ne može da se suprotstavi zahtevima investitora govori i činjenica da je direktorku JP „Urbanizam” smenio zato što nije htela da ispuni zahtev da se na lokaciji dijagonalno od Zelengore odradi Plan generalne regulacije Centar Stara varoš kojim bi se povećala spratnost sa P+4 (prizemlje + 4 sprata) na P+8, a što je u suprotnosti sa stavom struke, ističe Jekić.

U svom obraćanju javnosti i medijima on podseća gradonačelnika Dašića da je interes Kragujevčana na prvom mestu i da to nikada ne zaboravi.

– A, to što se niste pojavili na poslednje dve sednice da diskutujemo o bitnim temama za naš grad je zaista neprimereno i sramno. Krajnje je vreme da se zaustavi gradnja višespratnica u centru grada jer nam pojedine ulice već liče na kanjone. Da li ste svesni da se sa preteranom gradnjom ugrožava kvalitet života građana koji na tim lokacijama žive već decenijama, da postojeća infrastruktura nije dimenzionisana za toliki broj stanova, da je to glavni uzrok problema sa parkingom, da nam se ulice posle svake veće kiše pretvore u jezera zbog betonizacije, da to itekao utiče na ekologiju i kvalitet vazduha?, pita Dalibor Jekić.

Kragujevački GrO SSP traži od gradonačelnika Dašića i glavnog gradskog urbaniste od koga očekuju da čvršće stane iza struke da se više od Kragujevca ne pravi cirkus i da se ne uništava.

– Da se pod hitno donese odluka da u strogom centru grada ne može da se gradi više od prizemlja + 3 sprata i da se odrede zone u kojima više nije dozvoljena gradnja. Kragujevac treba da se širi u širinu, a ne u visinu i zbog toga ponudite investirorima i omogućite im gradnju P+8 u Stanovu, Erdeču, Korićanima, Petrovcu, Vinogradima, Bresnici, Beloševcu i Ilićevu. Shvatite već jednom da stari Kragujevac mora biti sačuvan jer to dugujemo kako onima kojima su ga gradili tako i budućim generacijama, a mi vam poručujemo da ćemo zajedno sa građanima itekako braniti interese našeg grada, poručio je danas Dalibor Jekić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari