Jelena Jerinić (ZLF): Odluka Ustavnog suda biće ili svetla tačka ustavnosti ili čin poltronstva 1foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/MO)

Članica pravnog tima koalicije „Srbija protiv nasilja“ Jelena Jerinić je večeras na opozcionom protestu u Beogradu izjavila da je povodom decembarskih izbora u Srbiji Ustavnom sudu podneto više od 20 podnesaka, predloga za ocenu ustavnosti, ustavnih žalbi i zahteva za poištenje, ali da se taj sud ni na koji način nije oglasio.

Ona je na skupu ispred Ustavnog suda rekla u govoru da taj sud nije čak ni potvrdio da je dobio pisma, niti se oglasio bar da poruči da su čuli zabrinutost i da će ispitati navode i razrešiti dileme.

Jerinić je ocenila da je slučaj izbora jasan, da postoje dokazi, snimci, zapisi i fotografije iz kojih se vidi da su bili „neregularni od početka do kraja“.

„Odluka Ustavnog suda biće svakako upisana u istoriju ili kao svetla tačka ustavnosti, ili kao sramni čin poltronstva. Odluka će ući će u udžbenike ustavnog prava i tamo će ostati, a čast svakog sudije zavisiće od toga kako se izjasnio nezavisno da li je bio u većini ili ostao u manjini“, rekla je Jerinić.

Navela je da za nju, kao pravnicu, Ustavni sud ima posebno značenje, da bi tu trbalo da su najbolje sudije da čuvaju ustavnost i zakonitost i brane ljudska prava.

Pitala je građane okupljene na protestu da procene da li sudije „ovog Ustavnog suda zavređuju to zvanje“ jer je „taj sud rekao da je u redu da se ograniče ljudska prava vanrednim stanjem i za vreme korone zatvaraju ljudi stariji od 65 godina, da je ustavno smanjenje penzije, da je u redu da postoji leks specijalis o Beogradu na vodi i da se omogući Siniši Malom da zadrži ukradeno zvanje doktora nauka“.

Jerinić je rekla da nema očekivanja od Ustavnog suda, ali da koalicija „Srbija protiv nasilja“, iz koje je ona, insistira na pravnoj borbi i pokazuje u kakvoj državi želi da živi.

„Ako se zaričemo da ćemo uvesti vladavinu prava i zahtevati odgovornost, onda moramo da pokažemo da poštujemo zakone. S druge strane želimo da izađu na čistac svi koji se kriju iza Aleksandra Vučića kao jedinog donosioca odluka“, rekla je Jerinić ispred Ustavnog suda kojem je danas predat zahtev za poništavanje izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari