Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić trebalo bi da danas u Njujorku razgovara sa Ban Ki-Munom, generalnim sekretarom UN. Glavna tema susreta biće kosovsko pitanje, potvrđeno je Danasu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. Jeremić će, kako je najavljeno, tokom boravka u Njujorku razgovarati i sa ambasadorima više država članica SB UN.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić trebalo bi da danas u Njujorku razgovara sa Ban Ki-Munom, generalnim sekretarom UN. Glavna tema susreta biće kosovsko pitanje, potvrđeno je Danasu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. Jeremić će, kako je najavljeno, tokom boravka u Njujorku razgovarati i sa ambasadorima više država članica SB UN.
Prema programu rada SB, kojim tokom aprila predsedava Južna Afrika, o Kosovu i Metohiji pred ovim telom Svetske organizacije trebalo bi da se raspravlja 21. ovog meseca. Reč je o redovnom tromesečnom podnošenju izveštaja šefa Unmika. U prvom izveštaju o stanju na KIM od jednostranog proglašenja nezavisnosti Pokrajine, Ban Ki Mun, generalni sekretar UN, poručuje da „Rezolucija 1244 ostaje na snazi sve dok SB ne odluči drugačije“ zbog čega bi „kosovski lideri i Vlada Srbije trebalo da poštuju njene odredbe“.

IVANKO: Spekulacije o neslaganju u Unmiku

Portparol Unmika Aleksandara Ivanko odbio je juče da komentariše najave prištinskih medija na albanskom jeziku da su šef Civilne misije UN na Kosovu i njegov zamenik Joahim Riker i Lari Rosin najavili da će podneti ostavku, ako Ban Ki Mun ne prihvati ostavku regionalnog administratora za severno KIM Džerarda Galučija. Ivanko tvrdi za Danas je reč o „spekulacijama medija koje ne zaslužuju komentar“. Pozivajući se na diplomatske izvore, prištinski dnevnik Zeri piše da Riker i Rosin ne nameravaju prihvate eventualnu odluku Ban Ki-Muna da odbije Galučijevu ostavku, koju je u odsustvu Rikera posle nemira u severnom delu Kosovske Mitrovice 17. marta prihvatio Lari Rosin. Zeri tvrdi da Galučijeva ostavka nije prihvaćena u Banovom kabinetu, uz obrazloženje da je Galuči dobra spona između Unmika i srpskih lidera sa severa Kosova, posle čega su, navodno, Riker i Rosin obavestili centralu u Njujorku da „na Kosovu istovremeno nema mesta za njih dvojicu i Galučija“.

Pozivajući se na izveštaj Unmika za period od 12. decembra do 1. marta, Ban Ki Mun ocenjuje da „kosovska deklaracija o nezavisnosti i događaji koji su usledili predstavljaju veliki izazov za sposobnost Unmika da upotrebi svoj autoritet“. Prema njegovim rečima, treba očekivati uputstvo SB UN koje bi Unmiku moglo da biti potrebno za sprovođenje njegovih operacija u skladu s razvojem i promenom situacije na terenu, ali i u saglasnosti s Rezolucijom 1244.
U Ban Ki-Munovom izveštaju pobrojani su svi incidenti na KIM posle jednostranog proglašenja nezavisnosti KIM, odbijanje kosovskih Srba da učestvuju u radu kosovskih institucija, uključujući i Kosovsku policijsku službu. Izveštajem nije obuhvaćen „napad na zgradu Okružnog suda u severnoj Mitrovici 14. marta“ pošto se dogodio posle 12. marta, ali se upozorava da je „bilo kakvo nasilje usmereno ka osoblju i imovini Unmika ili pripadnicima bilo koje zajednice na Kosovo neprihvatljivo i neće biti tolerisano“. Ban Ki Mun je bezbednosnu situaciju na KIM opisao kao „mirnu i napetu“ i naglasio da je „cilj svih napora UN na Kosovu da obezbedi stabilnost političke i bezbednosne situacije u Pokrajini i regionu, kao i da očuva bezbednost i sigurnost građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari