Ministar spoljnih poslova Srbje Vuk Jeremić boravi danas u zvaničnoj poseti Pakistanu, gde će u prestonici Islamabadu razgovarati s visokim funkcionerima te zemlje o bilateralnoj i međunarodnoj saradnji.

Pakistan od naredne godine postaje „nestalna“ članica Saveta bezbednosti UN i pojačavanje saradnje je u najvećoj meri važno zbog pitanja Kosova.

Jeremić je u Pakistan otputovao iz Dohe, s rezultatom da će Srbija na proleće 2012. biti domaćin Druge regionalne konferencije za jugoistočnu Evropu Alijanse civilizacija UN. Na skupu u Dohi više od 2.000 učesnika raspravljalo je o unapređenju odnosa među kulturama, borbi protiv predrasuda i izgradnji trajnog mira. Alijansa civilizacija UN je osnovana 2005. na inicijativu Španije i Turske, pod pokroviteljstvom tadašnjeg generalnog sekretara UN Kofija Anana, sa ciljem širenja tolerancije između Zapada i islamskog društva.

U obraćanju učesnicima 4. godišnjeg foruma Alijanse, Jeremić je rekao da je Srbija u potpunosti privržena ciljevima Alijanse i da će nastaviti da jača napore kako bi podigla svest o njenoj važnosti i ulozi. To je, kako je dodao, „od posebnog značaja za Srbiju kao multietničku i multikonfesionalnu zemlju, u regionu na koji se istorijski gleda kao na raskrsnicu tradicija, etničkih zajednica i religija“.

Jeremić je izrazio očekivanje da će na regionalnom skupu u Beogradu, pored predstavnika vlada i međunarodnih i regionalnih organizacija, učestovati i predstavnici donatorskih organizacija, civilnog društva i verskih zajednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari