Jeremić: Hitno povući zakon o neslobodi veroispovesti u Crnoj Gori

Ostavite komentar


  1. Danas je prevazidjena parola „nacionalni interes“. Uspesne su samo drzave iz Globalizacije, gde odlaze talenti iz ovih drzava sa starinskim politikama.

  2. A šta ćemo sa pravima građana u Crnoj Gori koji žele da praktikuju i razvijaju svoj crnogorski identitet, i to iskažu i potvrde u demokratskoj proceduri, tražeći od države da im obezbedi to pravo, slobodu i materijalna dobra koja su i njihovi preci stvarali tokom istorije, zajedno sa onima koji sada žele da sve zadrže za sebe i negiraju pravo većine!?

    1. Da, hajde malo da vidimo sta kaze i pise druga i strana, da ne slusamo samo jednu. Crnogorci smatraju da Srbija vec dva veka primenjuje jednu naopaku formulu da su svi pravoslavci na ovim prostorima Srbi, a da je svim Srbima glavni grad Beograd. Dakle ne moze da postoji pravoslavac druge nacije niti druga nacija osim Srpske, jezik je Srpski, a crkva samo SPC. Na taj nacin Srbija hoce da prosiriji teritorije i izadje na more. I sam Ivica Dacic je jednom izjavio da je Srbija i ratovala da izadje na more i da od tog cilja nikada nece odustati. I sva istorijska fakta koja nisu u funkciji tog cilja za nas su neprihvatljiva i odbacuju se. Nacija je iznad drzave, okolne drzave se postuju koliko se mora zbog medjunarodne zajednice inace ih odavno nebi bilo. To sto se Crna Gora vekovima nije ni granicila sa nama, sto je imala svoju crkvu i sama bira vladike a nije ih postavlja SPC niti imala institucionalno veze sa tom crkvom, to sto se ni jedan crnogorski vladika nije ni zavladicio u SPC, sto tamo ni crnogorska crkva nikada nije bila vlasnik sakralne imovine a kamo li SPC koja tamo dolazi tek 1921.god, sve to nema veze. Jer sve je Srpsko, Crna Gora je Srpska, more je srpsko, a time se upravlja iz Beograda ne Podgorice. Dakle, ima li i trunke istine sto oni pricaju ili je sveto pismo sto god mi kazemo?

  3. Evo odmah jutros vest na RTCG, kad je Milo čuo Jeremića naredio da se poviče zakon. Crna Gora pažljivo osluškuje šta govore srpski neofašisti i po tome se upravlja. Da ne hude zabune kod čitalaca, narodnjačka opcija u Evropi je inače eufemizam od fašistička opcija.

  4. Čudna je i situacija u Srbiji; da Hram Svetog Save pripada, kompletno, državi Srbiji?Šta će državi u vlasništvu crkveni objekat?Da li je crkva u njemu podstanar i zakupac?Činjenica jeste da je država uložila mnogo sredstava,ali nije i obelodanila da je to njen objekat,pa se u javnosti lome koplja oko finansiranja i trošenja novca,a sigurno je i crkva ulagala u izgradnju a nema nikakvih“akcija“(došlo se do toga)?

  5. crkva i drzava 21. veka,. sloboda veroispovesti, autokefalnost, veza sa crkvama istog opredeljenja ali takodje po principu samostalnosti, monastvo, sekularnost, u raznim oblastima pod zakonitost drzave kao i kontrola imovine u velikim investicijama i nadleznost u njima. Ima nagomilanog i izmesanog od vise vekova i to treba predefinisati. U sto sustinskijem posvecivanje sluzbi veze sa bogom i narodom te teritorije.

  6. Sanjam dan da Srbija bude kao Austrija. Tada bi i nama u CG bilo bolje. Srbi bi imali više para da plaćaju naše turističke (i ostale) usluge, pa bi nam bilo bolje. Zaista to želim. Ali, Austrija ne pominje da je vladala Bokom Kotorskom, Grbljem i Budvom. Ne pominje da je uložila novac u izgradnju crkava, puteva i tvrdjava po Crnoj Gori. Venecija je vjekovima bila prisutna na ovom području, pa Italija ništa ne traži. Zato imamo dobre odnose sa njima. Pravoslavlje je u CG stiglo 400 godina nakon pokrštavanja ovih prostora. Pravoslavlje je stiglo zahvaljujući Grcima, a Srbi su samo bili poštari. I sami su bili izloženi grčkom uticaju. Ko je napravio gradjanski sloj u Srbiji? Cincari. Ko su prve zanatlije u Srbiji? Cincari i jevreji. Manastire su pravili moji preci, a ne vaši. Ja nemam nikakve veze sa Srbijom, osim, ako vi to želite, da budemo dobre komšije. Zaista to želim. Ipak, nijesam spreman da vam dam dnevnu sobu. Crkve po Crnoj Gori nijesu gradili stanovnici Srbije. Shvatite to.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.