Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer potpisaće danas u Beogradu sporazum o učešću srpskih snaga bezbednosti u civilnim i vojnim misijama EU, saznaje Danas iz više izvora u Vladi Srbije. Potpisivanje, prethodnih meseci više puta odlagano, biće obavljeno u zgradi Ministarstva spoljnih poslova, posle čega će biti objavljeno saopštenje za javnost.

Dežer, kao ambasador EU u Srbiji, ima mandat da ozvaniči ovakvu vrstu sporazuma, dok je Jeremić ovlašćeni predstavnik srpske vlade. Iako je prvobitno bilo predviđeno da potpisnik u ime Brisela bude visoka predstavnica za spolnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, to se neće dogoditi. Kako saznaje Danas, s obzirom na to da Jeremić i Eštonova još od početka 2011. „nikako nisu mogli da usaglase termine“, šef srpske diplomatije ponudio je da ispred EU nastupi Dežer, što su u Briselu prihvatili. Sastanak zakazan za sredinu marta u briselskom sedištu Evropske komisije otkazala je Ketrin Ešton, „zbog iznenadnih obaveza“, dok na onaj predviđen za 26. maj u Beogradu nije mogao da stigne Jeremić, jer je tih dana bio na ministarskoj konferenciji nesvrstanih na Baliju.

Po svemu sudeći, diplomatskim nesporazumima danas bi trebalo da dođe kraj. Činom potpisivanja otvoriće se mogućnost za učestvovanje pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova u mirovnim misijama pod okriljem EU širom sveta.

Kako je za Danas nedavno izjavio ministar odbrane Dragan Šutanovac, „naši planovi u odnosu na međunarodnu saradnju su okrenuti, kao i kod svih drugih država, učešću u multinacionalnim operacijama“. Pripadnici VS trenutno učestvuju u pet misija UN – u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, Libanu i na Kipru.

„Očekujemo potpisivanje bezbednosnih sporazuma sa EU, kako bismo svoje učešće mogli da proširimo i na misije EU u Somaliji i Ugandi, i tako postanemo partneri državama članicama Unije u obezbeđivanju međunarodne bezbednosti“, istakao je Šutanovac u autorskom tekstu za Danas.

Prvi bezbednosni sporazum sa EU koji je ozvaničen jeste onaj o razmeni informacija. Potpisali su ga ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i visoka predstavnica Ketrin Ešton, 26. maja, prilikom njene posete Beogradu.

„Rastu pritisci zbog Kosova“

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, koji u San Salvadoru prisustvuje Generalnoj skupštini Organizacije američkih država, upozorio je juče da proteklih nedelja „rastu pritisci na zemlje Latinske Amerike, posebno Kariba, da priznaju Kosovo“. „Od presudne je važnosti da ne posustajemo u diplomatskim aktivnostima oko nepriznavanja KiM… Zato moramo biti prisutni na svim međunarodnim skupovima, jer to niko neće raditi za nas“, naglasio je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari