Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je na sednici Saveta UN za ljudska prava da je Srbija ponosna na činjenicu da je postala regionalni lider u poštovanju ljudskih prava, ali je istovremeno upozorio da na delu njene teritorije nad kojim nema kontrolu, na Kosovu, ne postoji ni minimum poštovanja osnovnih prava.

– Moja vlada je ponosna na svoja dostignuća kao lidera u zaštiti ljudskih i manjinskih prava u Jugoistočnoj Evropi. Mi smo skoro postigli svoj cilj potpune usklađenosti sa svim relevantnim regionalnim standardima – rekao je Jeremić juče u Ženevi.

S druge strane, kako je istakao, „Kosovo je bez sumnje najmračniji deo Evrope“. Jeremić je podsetio da je i sam Komitet UN za ljudska prava zaključio da je na toj teritoriji „diskriminacija Srba i Roma široko rasprostranjena“, a Amnesti internešenel je ponovio ovaj stav.

– UNHCR je čak preporučio da se srpske i romske izbeglice ne vraćaju u predele gusto naseljene Albancima, dok je specijalni izaslanik UN zaključio da ukorenjeni sistemi diskriminacije, nedostatak pristupa zaposlenju i premali broj škola za manjine, predstavljaju prepreke za održivi povratak – naveo je on.

Jeremić je podsetio i na ocene Hjuman rajts voča da je Kosovo mesto puno političkog nasilja, nekažnjivosti, zastrašivanja, diskriminacije, organizovanog kriminala. Šef srpske diplomatije podsetio je i na ocenu Transparensi internešenela da Kosovo spada u četiri najkorumpiranije privrede na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari