Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić razgovarao je u Šangaju sa šefom kineske diplomatije Jangom Điečom, posle čega je izjavio da će Peking nastaviti da snažno podržava Srbiju u odbrani njene teritorijalne celovitosti.

– Imali smo iscrpne razgovore o Kosovu, s ciljem sinhronizacije našeg nastupa u međunarodnoj areni, pre svega u UN, ali i u svim međunarodnim organizacijama gde bi secesionističke vlasti u Prištini mogle da pokušaju da ostvare članstvo, koje predstavlja privilegiju isključivo suverenih država – rekao je Jeremić. Ministar je izjavio da je s kineskim kolegom razgovarao i o produbljivanju ekonomske saradnje, pre svega novim ulaganjima u stratešku infrastrukturu Srbije – transportnu i energetsku. U vrlo skoroj budućnosti očekujemo i zvanično iniciranje novih projekata, najavio je on.

– Možemo da budemo izuzetno zadovoljni činjenicom da se nijedna druga država Balkana ne može pohvaliti ovakvom vrstom odnosa s Kinom, iniciranom potpisivanjem Ugovora o strateškom partnerstvu između naše dve zemlje prilikom prošlogodišnje posete Pekingu predsednika Borisa Tadića – rekao je Jeremić.

On će danas u Šangaju prisustvovati otvaranju svetske izložbe Ekspo 2010, na kojoj će se predstaviti više od 190 država. Dolazak na Ekspo su najavili predsednik Rusije Dmitrij Medvedev, šef francuske države Nikola Sarkozi, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo. Očekuje se da će izložbu tokom šest meseci posetiti 70 miliona ljudi, zbog čega se ta manifestacija već proglašava za najveći spektakl u istoriji sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari