Brisel, Beograd – Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ponovio je juče uoči puta u Njujork, da će Beograd podržati rekonfiguraciju međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu, ukoliko to bude u skladu sa Rezolucijom 1244 i ako misija bude statusno neutralna. On je dodao da ne postoji nijedan razlog zbog čega kompromis oko toga ne bi bio postignut.

„Mi smo načelni dogovor sa UN postigli. Na papiru se nalazi predlog koji ne zadire u suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i koji garantuje statusnu neutralnost međunarodnog civilnog prisustva“, objasnio je Jeremić.

„Postoji veliki otpor nekih zemalja usvajanju takvog izveštaja, a Beograd podržava izveštaj ukoliko on bude predstavljen Savetu bezbednosti. Ukoliko bilo šta drugo bude predstavljeno, Beograd će se usprotiviti, naglasio je ministar i dodao da će tu poruku preneti predstavnicima Generalnog sekretarijata UN i predstavnicima najvažnijih zemalja članica SB, uoči sednice Saveta 7. novembra.

Sa druge strane, zvaničnici u EU su stavili do znanja da je cilj pregovora EU-Srbija i Beograd-UN da se misija Euleks razmesti na celom prostoru Kosova, doduše na temelju Rezolucije 1244, pod vlašću i pokroviteljstvom UN. Kako je preneo jedan visoki diplomata u Savetu ministara EU, pregovori se i dalje vode i nije izvesno da bi već 7. novembra na sednici SB moglo biti dato „zeleno svetlo“ za početak operacije razmeštaja oko 2.000 policajaca, sudija i tužilaca Euleksa. Osvrćući se na izjavu Havijera Solane da se nada da bi misija mogla biti razmeštena u decembru, ovaj zvaničnik kaže da to znači da bi tad trebalo da „budemo početno operativni“, jer se ne može sve odmah sprovesti.

Savet bezbednosti UN još nije utvrdio plan rada za naredni mesec, pa je neizvesno kada će se pitanje raspoređivanja misije EU na Kosovu naći na dnevnom redu tog tela svetske organizacije, rečeno je juče agenciji Beta u kancelariji generalnog sekretara UN Ban Ki Muna. Brenden Varma iz te kancelarije rekao je i da se stav Ban Ki-Muna prema pitanju Euleksa nije promenio.

Visoki zvaničnik EU, upoznat s tokom pregovora s Beogradom, naglasio je da bi misija Euleks značila sprovođenje vladavine zakona na celoj teritoriji Kosova, uključujući prostor severno od reke Ibar, isto kao i „enklava“ u kojima žive Srbi. Zamoljen da objasni imaju li osnova tumačenja da bi osnova za ceo dogovor mogla biti takva da se za sever Kosova i enklave gde žive Srbi primeni Rezolucija 1244 SBUN, gde bi EU imala samo civilnu kancelariju, a za Euleks na prostoru gde žive Albanci delovale bi odredbe Ustava Kosova, on je rekao da je to potpuno pogrešno tumačenje. „Cilj je da Euleks, zajedno i pod okriljem UN, deluje na celom Kosovu“, zaključio je ovaj zvaničnik.

 

Ledli i dalje pregovara u Beogradu

Beograd – Izaslanik UN Endrju Ledli nastavio je razgovore sa srpskim zvaničnicima o međunarodnom prisustvu na Kosovu, a od toka tih razgovora zavisi koliko će se on zadržati u Beogradu, rekao je portparol Unmika Aleksandar Ivanko. On nije želeo da komentariše informacije iz Brisela da bi Savet bezbednosti mogao početkom novembra da odobri razmeštanje Euleksa „Nema informacija da li će ili ne Savet bezbednosti potvrditi (razmeštanje Euleksa). Ne bih da govorim u ime Saveta bezbednosti“, rekao je Ivanko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari