Jeremić: Naredne godine sporazum sa Kosovom 1Foto: N1

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je večeras da su rezultati vlasti po pitanju Kosova poražavajući, jer su dali jednu po jednu stvar, a ništa nisu ispregovarali.

Naredne godine dobiće na potpisivanje sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa u kome će biti paragraf koji će Kosovu omogućiti stolicu u Ujedinjenim nacijama.

On je objasnio da je reč o obavezujućem stavu da Srbija i Kosovo neće jedni druge blokirati u međunarodnim institucijama, a to direktno vodi stolici Kosova u UN.

Prema njegovim rečima, ovo je prvi put u međunarodnim odnosima da se stvari implementiraju dok se sve ne ispregovara.

Jeremić je istakao da ima saznanja da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio američkoj strani ideju o podeli Kosova, koja nužno nije najgore rešenje, ali je to uradio na nestručan način, bez pripreme, na neadekvatnom nivou.

Kometarišući unutrašnji dijalog o Kosovu, Jeremić je ocenio da je to čista farsa.

Govoreći o stranci na čijem je čelu, Jeremić je rekao da će to biti potpuno različita partija od svih ostalih na političkoj sceni, istakvši da veruje da građanske i nacionalne vrednosti nisu suprostavljene, već da mogu da idu ruku pod ruku, i da to želi da pomiri svojom strankom.

Najveći deo našeg programa je, međutim, usmeren na to kako da se podigne srpska privreda, kako da se u poreskom smislu rasterete naši privrednici, ali i da se stave u isti položaj kao i strani investitori – pre svega da im se subvencionisanje omogućava kroz subvencionisanje infrastrukture, kazao je Jeremić.

On je naglasio da se zalaže za ukidanje Zakona o radu iz 2014. godine, za koji misli da nije dobar, jer, kako je istakao, zakoni treba da budu za narod, a ne za strane investitore.

Na pitanje da li je sarađivao i imao kontakte s Vučićem u vreme kad se kandidovao za generalnog sekretara UN, Jeremić je rekao da je Vučić učinio apsolutno sve što je bilo u njegovoj moći da podrije njegovu kandidaturu.

Komentarišući predstojeće izbore u Beogradu, Jeremić je rekao da je razgovarao sa liderom Pokreta slobodnih građana Sašom Jankovićem, ali i sa mogima drugima.

Moje mišljenje je da je moguća pobeda ukoliko bude pameti i ako ljudi budu jedinstveni, kazao je Jeremić.

Upitan da li će podržati eventualnu kandidaturu bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa, Jeremić je podsetio da ga je on de fakto izbacio iz stranke, ali je dodao da ovoga trenutka niko iz opozicije nema pravo na bilo kakve lične pizme, partikularne i lične interese.

Osvrnuvši se na odnos vlasti prema opoziciji, Jeremić je rekao „od tako žestoke demonizacije političkih protivnika u medijskom prostoru, do njihovog hapšenja i likvidacije nije dalek put“.

Navodi da će Narodna stranka, ukoliko osvoji vlast, da uvede specijalnog tužioca za visoku korupciju i da će doneti Zakon o preklu imovine „pred kojim će biti na udaru svi funkcioneri, uključujući Aleksandra Vulina, koji sve ismeva sa stanom i tetkinim parama, i ljude oko predsednika, kao što su Andrej Vučić i Nikola Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari