Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da će se 8. oktobra raspravljati i glasati u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji koju je predložila Srbija.

Srbija rezolucijom traži da se Međunarodni sud pravde u Hagu izjasni o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.

„Sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo bili uspešni u nastojanjima da rezolucija bude što pre stavljena na dnevni red Generalne skupštine“, rekao je Jeremić za FoNet.

Prema njegovim rečima, rezolucija će u Generalnoj skupštini biti razmotrena odmah posle izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, kojim tradicionalno počinje radni deo zasedanja.

„Naši izgledi su dobri, ali daleko od toga da je gotovo. Narednih 10 dana će biti presudni da li smo za našu inicijativu osvojili većinu u Generalnoj skupštini UN“, ocenio je Jeremić.

On je izjavio da je stavljanje rezolucije na dnevni red Generalne skupštine 8. oktobra „rezultat napornog rada i lobiranja sa svim članicama UN“.

Jeremić je u intervjuu za BBC rekao da protivnici inicijative Srbije u UN pokušavaju da amandmanima menjaju predlog srpske rezolucije, što je „apsolutno neprihvatljivo“ za Beograd. Srbija je podnela inicijativu da Generalna skupština UN zatraži savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

„Mislim da u ovom trenutku imamo dva procesa koji su međusobno suprotstavljeni. Sa jedne strane raste broj zemalja koje su spremne da daju svoj glas incijativi Srbije, dok se sa druge strane učvršćuje otpor onih zemalja koje ostaju u manjini“, rekao je Jeremić.

On je u intervjuu za BBC izjavio da su sve veći pritisci na zemlje koje se još nisu opredelile o inicijativi Beograda i dodao da protivnici nacrta rezolucije pokušavaju da stave amandman na njen sadržaj mada to još niko nije zvanično predložio.

Šef međunarodne kancelarije na Kosovu i visoki predstavnik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt izjavio je da inicijativa Srbije u UN da Međunarodni sud pravde donese mišljenje o nezavisnosti Kosova neće imati uticaja na njegovu misiju, jer je nezavisnost Kosova „nepovratni proces“, a i ne doprinosi evropskim aspiracijama Srbije.

Zamenik američkog državnog sekretara Danjiel Frid ocenio je da inicijativa Srbije potiv nezavisnosti Kosova neće imati nikakav efekat. Frid je u razgovoru s predsednikom i ministrom inostranih poslova Kosova Fatmorom Sejdijuom i Skenderom Hisenijem tokom vikenda u Njuorku ocenio da je „nezavisnost Kosova nepovratno i zauvek završeno pitanje“.

Nakon što je predsednik Srbije Boris Tadić završio radni boravak u UN, iz njegovog kabineta izdato je saopštenje u kome se navodi da jeTadić , kako se navodi, izjavio da još ne može sa sigurnošću reći da li će inicijativa Srbije pred Međunarodnim sudom pravde biti izglasana u Generalnoj skupštini UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari