Jeremić: Neophodno ujedinjenje opozicije 1

Predsednički kandidat na proteklim izborima Vuk Jeremić izjavio je da ostaje na domaćoj političkoj sceni i najavio da će formirati stranku političkog centra, koja će pozvati opoziciju na zajednički nastup na svim izborima koji slede.

Maksimalno ću se zalagati da dođe do ukrupnjavanja opozicionog fronta… Usitnjavanje delovanja verovatno neće doneti rezultat i zato ću se zalagati za zajednički nastup. Neću insistirati da ja ili bilo ko iz moje buduće stranke bude na čelu, rekao je Jeremić u intervjuu Televiziji Šabac.

Prema njegovom mišljenju, opoziciji je neophodno da stavi u drugi plan svoje pojedinačne političke interese i druge sujete, i da prvo moraju da počnu razgovore o izbornim uslovima i da bar po tom pitanju „stane u zajednički front i napravi jasnu listu zahteva prema vlasti“.

Jeremić je rekao da pod uslovima koji su bili za predsedničke, lično više ne bi izašao ni na jedne izbore, jer bi to bio „samoubilački korak“.

On je objasnio da ga u protekla dva meseca, od završetka predsedničkih izbora, nije bilo u javnosti, jer je analizirao rezultate tih izbora i „proveo u razmišljanju i konsultacijama kojim putem dalje“.

Protekla dva meseca proveo sam sa ljudima do čijeg mišljenja mi je stalo, da pokušam da što bolje shvatim šta se dogodilo, zbog čega se dogodilo ono što se dogodilo i koji je najbolji put za nastavak te borbe, rekao je Jeremić.

On smatra da mnogi u Srbiji žele da vide novu stranku centra, koja za sada ne postoji i da će zato krenuti u njeno formiranje, ali da to ne znači da će biti i njen lider.

Učiniću sve da u toj političkoj organizaciji budu novi ljudi… Računam na one koji su se istakli, poznati u svojim profesijama, a neki su poznati i široj javnosti, napomenuo je Jeremić.

Prema njegovim rečima, u formiranju nove stranke pokušaće se što manje robovati rokovima i „iznuđenim kadrovskim rešenjima“.

Važno je na kojim principima i vrednostima će se formirati buduća politička organizacija. U razgovoru sa ljudima na koje mislim da računam u tome, složili smo se oko šest principa, naveo je Jeremić.

Ti principi su, kako je precizirao, vladavina prava i odbrane građanskih sloboda, demokratije i institucija i povratka civilizovanog dijaloga, potom osećaj i briga za nacionalne interese, onda novi nacionalni razvojni plan, koji će se bazirati na pametnim javnim investicijama.

Ciljevi su i borba za ideju socijalne države i podizanje svesti o nepohodnosti solidarnosti u društvu, povratak normalnosti u kulturni, javni i medijski prostor, kao i vođenje mudre, izbalansirane i pametno osmišljene spoljne politike u „turbulentnim godinama koje su pred nama“. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari