Jeremić: Referendum je jedini način da sačuvamo Kosovo i Metohiju 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je ta stranka širom Srbije danas počela prikupljanje potpisa za referendum o odbacivanju „francusko-nemačkog“ plana za Kosovo i Metohiju, jer je referendum jedini nenasilan i demokratski način da se spreči da „u narednih nekoliko meseci bude počinjena nepopravljiva šteta po naše nacionalne interese“.

„Ništa drugo objektivno nema potencijal da zaustavi sprovođenje ‘francusko-nemačkog’ plana. Budemo li sedeli skrštenih ruku, ova izdajnička vlast će ispuniti sve što je tim planom predviđeno, uključujući i uvođenje ‘Kosova’ u međunarodne organizacije“, rekao je Jeremić novinarima u Beogradu.

„Odbijamo da jedan čovek sam odlučuje o ovako važnom pitanju i da u naše ime izdaje Kosovo i Metohiju zarad svog opstanka na vlasti. Narod mora da se pita za svoju budućnost i za budućnost države. Niko nema pravo da o ovako važnim stvarima odlučuje narodu iza leđa“, dodao je Jeremić.

On je istakao da ne govore istinu oni koji kažu da je svojim usmenim prihvatanjem „francusko-nemačkog“ plana predsednik Srbije Aleksandar Vučić stavio tačku na pristanak Srbije na državnost „Kosova“ i njegovo članstvo u međunarodnim organizacijama, što plan predviđa.

„Ta usmena saglasnost obavezuje samo njega, i nikoga drugog. Još uvek nije kasno da izbegnemo katastrofu“, rekao je Jeremić.

„Neki kažu da nema referenduma o izdaji, a mi kažemo da nema izdaje sa referendumom“, dodao je.

Jeremić je naveo da je prikupljanje potpisa za referendum nadstranačka i nadpolitička akcija.

„Pozivamo zato sve kojima je stalo da sačuvamo Kosovo da svojim potpisom doprinesu ostvarenju jedine okolnosti u kojoj će to biti moguće – raspisivanje narodnog referenduma, obavezujućeg za sve državne organe. Spremni smo i da podržimo sve druge akcije koje za svoj cilj imaju sprečavanje izdaje“, rekao je Jeremić.

Podsetimo, kako je Danas već izvestio, predstavnici proevropske opozicije saglasni su da je inicijativa Narodne stranke za raspisivanje referenduma o prihvatanju međunarodnog sporazuma o Kosovu – besmislena, nepotrebna kao i da izražava antievropsko raspoloženje političke opcije na čijem je čelu Vuk Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari