JEREMIĆ: NASTAVAK S 1. STRANE
Jučerašnju raspravu o Kosovu i Metohiji pred SB UN, otvorio je novi šef Unmika Lamberto Zanijer koji je predvodio delegaciju u kojoj je bio i kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni. Zanijer je, prema najavana iz UN, juče po podne po njujorškom vremenu trebalo da se sretne sa Ban Ki Munom, generalnim sekretarom UN.

JEREMIĆ: NASTAVAK S 1. STRANE
Jučerašnju raspravu o Kosovu i Metohiji pred SB UN, otvorio je novi šef Unmika Lamberto Zanijer koji je predvodio delegaciju u kojoj je bio i kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni. Zanijer je, prema najavana iz UN, juče po podne po njujorškom vremenu trebalo da se sretne sa Ban Ki Munom, generalnim sekretarom UN.
Ban Ki Mun je u redovnom izveštaju SB, između ostalog, najavio nastavak procesa preoblikovanja Unmika, zato što Civilna misija UN na Kosovu, kako je ocenio, ne može da obavlja svoje dužnosti i mora da se prilagodi „novoj realnosti“ na terenu. Napominjući da „UN zadržavaju striktno neutralnu poziciju kada je u pitanju status Kosova“, Ban je naložio Unmiku da „sarađuje sa EU i omogući da Unija preuzme ojačanu operativnu ulogu na Kosovu u oblasti vladavine prava pod ‘kišobranom’ UN“.

Zanijer bez ovlašćenja

Lamberto Zanijer izjavio je juče u Njujorku da su njegova ovlašćenja u praksi „praktično nestala“ stupanjem na snagu kosovskog ustava i da Unmik zato planira svoju rekonfiguraciju. On je pred SB UN izrazio zabrinutost što ključne institucije ne funkcionišu kako treba, mnoge institucije su zatvorene, a veliki broj srpskih policaja koji odbijaju da rade u okviru Kosovske policije službe i dalje su suspendovani. „Planiranje rekonfiguracije zasnovano je na strukturama koje je proglasio generalni sekretar i uz strogo poštovanje Rezolucije 1244. Napravljen je plan kojim se nagoveštavaju određene mere za neka područja u kojima Unmik više ne može da funkcioniše. U spoljnim odnosima Unmik je voljan je da i dalje učestvuje u međunarodim sporovima zajedno sa kosovskim vlastima“, rekao je Zanijer. Prema njegovim rečima, Unmik planira „tehničku saradnju u budućnosti“ sa Euleksom i izrazio nadu da će „Euleks nastaviti da deluje kao deo rekonfigurisanog Unmik, što što je važno za zaštitu svih zajednica“. On je najavio da će OEBS biti jedan stub rekonfiguracije, a da će NATO, u skladu s Rezolucijom 1244 delovati u smislu „konstruktivne kooperacije“, javlja Beta.

Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Srbije, rekao je juče da Ban „nije jasno osudio to što su vlasti kosovskih Albanaca, koje nastoje da eliminišu svaku ulogu UN u južnoj srpskoj pokrajini, nelegalno usvojile takozvani ustav, koji omogućava sporovođenje plana Martija Ahtisarija, iako ga nisu prihvatili ni SB, niti Srbija“. Jeremić je naglasio da je reč o „teškom kršenju Rezolucije 1244 i da se to mora jasno reći“, umesto da se „u izveštaju generalnog sekretara konstatuje da „u iz temelja izmenjenoj stvarnosti Unmik ne može više da deluje kao dosad“.

Koha Ditore: Srbija spremna da prihvati Euleks

Priština – Srbija je spremna da prihvati uspostavljanje misije Euleks pod uslovom da do kraja godine dobije status kandidata za prijem u EU, piše prištinski dnevnik na albanskom jeziku Koha Ditore. Koha se poziva na izjavu Vuka Jeremića za Frankfurter Algemajne Cajtung da je Srbija spremna da razgovara o ulozi Euleksa, za čije je uspostavljanje potrebna odluka SB UN, a da je „cilj Srbije da do kraja ove godine ima status kandidata za članstvo u EU, za šta je potrebno da iskoristi sve svoje diplomatske resurse u zemljama EU“.

On je napomenuo da je „generalni sekretar bez saglasnosti SB naložio specijalnom predstavniku da započne rekonfiguraciju Unmika, što je u direktnoj suprotnosti sa interesima Srbije, države domaćina misiji UN na Kosovu“. Prema Jeremićevim rečima, „sada je od ključnog značaja da se započeti proces vrati na pravi put, uz puno angažovanje Srbije“.
– Glas Srbije, kada reč o rekofiguraciji i drugim pitanjima, više se ne može izbegavati ili zanemariviti. Jedini način da rekonfiguracija bude legitimna i održiva jeste da ima saglasnost Srbije i jasnu saglasnost SB UN – poručio je Jeremić.
Podsećajući na nedavnu posetu Lamberta Zanijera Beogradu tokom koje je razgovarano o temama koje se tiču „praktičnih pitanja od zajedničkog interesa“, Jeremić je ocenio da je prvi sastanak o rekonfiguraciji bio prvi važan korak za zaštitu Srba i ostalih nealbanaca na Kosovu. On je pozdravio „poboljšan“ ton najnovijeg Ban Ki-Munovog izveštaja u odnosu na Beograd i kosovske Srbe, ali je istovremeno izrazio žaljenje što UN još nisu saopštile rezultate istrage o optužbama da su visoki zvaničnici Unmika naredili prekomernu upotrebu sile nad kosovskim Srbima 17. marta u Kosovskoj Mitrovici. Šef srpske diplomatije naveo je više konkretnih primera koji pokazuju da je „situacija na terenu daleko od normalne“.
Jeremić je juče pred SB predočio da je „srpski parlament izabrao novu vladu u Beogradu, koji predstavlja optimističniju Srbiju, sigurnu u svoje angažovanje u svetu i spremnu za napredovanje ka punom članstvu u EU, što je, između ostalog, „nedvosmisleno“ pokazala odlučnim koracima preduzetim kako bi ponovo izrazila svoju punu posvećenost saradnji sa Haškim sudom.
– Vreme je da se okrene list podela iz nedavne prošlosti – istakao je Jeremić i dodao da „sadašnjost vidi kao istorijski trenutak, veoma važan za Srbiju i za EU“.
On je rekao da je to „nova realnost“ i „strateški okvir za pristup Beograda rešavanju problema Kosova“. Srpski šef diplomatije još jednom se založio za poštovanje međunarodnog prava i akata, kao i za pronalaženje komprimisnog rešenja. On je ponovio da „Srbija neće prihvatiti i nastaviće da se opire nasilnom komadanju njene teritorije“.
Skender Hiseni, kosovski ministar spoljnih poslova, ocenio je juče pred SB UN da će raspoređivanje misije EU na celoj teritoriji Kosova doprineti miru i stabilnosti na Kosovu i u regionu. On se zahvalio Ban Ki-Munu na inicijativi o rekonfiguraciji Unmika i naglasio da je Priština „spremna da počne razgovore s Beogradom o praktičnim pitanjima od obostranog interesa“.
– Nastavićemo da insistiramo i tražimo punu normalizaciju odnosa sa severnim susedom. To je od obostranog interesa – rekao je Hiseni i ocenio da je to jedini put za budućnost svih u evroatlantskim integracijama.
Kosovo će, najavio je Hiseni, tražiti članstvo i učešće u svim regionalnim i međunarodnim inicijativama. Govoreći o bezbednosnoj situciji, on je ocenio da je, osim incidenata na severu Kosova, situacija mirna, prenosi Beta.
Uoči jučerašnje sednice koja je bila otvorena za javnost, Hiseni je za Bi-Bi-Si na albanskom jeziku izjavio da Kosovo na raspravi u SB UN učestvuje kao država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari