Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti mora biti sprovedena u celosti. To je jedni način da se spreči buduće pogoršanje situacije na terenu. Ne sme biti erozije mandata Unmika koji je jasno definisao SB. Zbog toga insistiramo na zahtevu da se nadležnosti Unmika ne prenose ni na koje drugo telo, što je od životne važnosti.

Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti mora biti sprovedena u celosti. To je jedni način da se spreči buduće pogoršanje situacije na terenu. Ne sme biti erozije mandata Unmika koji je jasno definisao SB. Zbog toga insistiramo na zahtevu da se nadležnosti Unmika ne prenose ni na koje drugo telo, što je od životne važnosti. Uverevam Vas da će Srbija nastaviti da poštuje Razoluciju 1244 – poručio je sinoć pred SB UN Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Vlade Srbije.

BAN KI MUN: Odluka UN i dalje na snazi

Uoči jučerašnje sednice SB UN, Ban Ki Mun, generalni sekretar UN, izjavio je za moskovski dnevnik Vreme novosti da je „Rezolucija 1244 SB i dalje na snazi“ i da je „Unmik smatra bazom za svoj mandat na Kosovu i primenjuje je u skladu sa razvojem događaja“. On je dodao da je i dalje njegov osnovni cilj kao generalnog sekretara UN, osiguranje bezbednosti stanovništva Kosova, posebno nacionalnih manjina, održavanje mira i bezbednosti, kao i opšte stabilnosti na Kosovu i u regionu, osiguranje bezbednosti osoblja UN, očuvanje dostignuća UN na Kosovu i na Balkanu u celini, prenosi Beta. Upitan da li je moguće međunarodno priznavanje nezavisnosti drugih regiona ko kosovskom modelu, Ban Ki Mun je rekao da „ne komentarišući nezavisnost Kosova, želi da napomene da je to krajnje poseban slučaj“. Prema njegovim rečima, Kosovo se razlikuje od drugih zbog toga što se još od 1999. međunarodna zajednica „meša u realizaciju suvereniteta Srbije nad Pokrajinom“. „Priznavanje ovih ili onih država je lična stvar država, članica UN, a ne generalnog sekretara ili sekretarijata UN“, kaže Ban Ki Mun.

Na zahvet Srbije, Savet bezbednosti UN juče je raspravljao o Kosovu i Metohiji.
Na prvom, otvorenom delu sednice, ambasadorima država članica SB UN obratio se Vuk Jeremić, koji je pred Savetom ponovio da „Srbija nikad neće priznati jednostranu, nezakonitu i ilegalnu deklaraciju o nezavisnosti koje su privremene kosovske institucije usvojile 17. februara“. SB je juče iza zatvorenih vrata održao konsultacije, na kojima je prema ranijim najavama Vitalija Čurkina, ambasador Ruske Federacije u UN, trebalo da se raspravlja o situaciji na KIM i o idejama pojedinih članica SB kako da se ona poboljša.
Napominjući da odredbe Rezolucije 1244 obavezuju sve članice SB UN da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, Vuk Jeremić je ocenio da je „dvadestak država koje su priznale secesionistički akt kosovskih Albanaca, međunarodni sistem učinilo nestabilnijim, nesigurnijim i nepredvidljivijim“. Prema Jeremićevim rečima, „priznavanjem jednostrane deklaracije o nezavisnosti Kosova od Srbije legalizuje se akt koji transformiše pravo na samoopredeljenje u priznavanje prava na nezavisnost“.
Beograd je, naglasio je Jeremić, na jednostrane poteze Prištine reagovao „jasno i glasno“, ali „nasilje neće biti odgovor ni iz Beograda, ni iz Mitrovice, niti bilo gde iz Srbije“. On je rekao da „Srbija ne namerava ni da uvede embargo protiv KIM, niti će u okviru svoje jasne politike pribeći oružanoj sili“. Jeremić je istovremeno naglasio i da „Srbija neće prihvatiti nametenje bilo čega što fundamentalno ugrožava njene legitimne nacionalne interese“ koje će braniti „svim legalnim, diplomatskim i političkim sredstvima“.
Srbija je, kazao je šef diplomatije, spremna za konstruktivan napredak u rešavanju kosovskog pitanja koje će imati uporište u zakonu. Prema njegovim rečima, Srbija ne želi da „etnički Albanci u njenoj južnoj pokrajini budu u nepovoljnom položaju i da će nastaviti da ozbiljno brine o njihovim pravima u okviru suštinske autonomije pod krovom Srbije“.
Prema Jeremićevim rečima, za dolazak „misije EU i Međunarodna upravljačka grupa“ sporno je što nema uporišta u Rezoluciji 1244 i što je njihovo delovanje u suprotnosti sa principima UN i Završnim aktom iz Helsinkija. U obraćanju SB UN Jeremić je naglasio da će se u Srbiji u maju održati izbori koji bi mogli da preokrenu stanje „ne samo u našoj zemlji nego i na celom Zapadnom Balkanu“, ali će se „eventualne promene odnositi na ekonomska i socijalna pitanja, kao i na suštinsko pitanje budućnosti Srbije u EU, ali ne i na Kosovo“.
– Politika prema KIM neće se promeniti posle izbora. Oko tog bazičnog pitanja, koje se tiče identiteta našeg naroda – nema neslaganja u Srbiji koja je, kada je u pitanju KIM, snažno ujedinjena i to će tako uvek ostati – naglasio je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari