Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov obavili su juče poslednje konsultacije oko teksta nacrta rezolucije Saveta bezbednosti UN u vezi s istragom trgovine ljudskim organima na Kosovu.


Jeremić je, posle razgovora s Lavrovim, rekao da je s ruskom stranom razgovarano kako da se zajedničkim diplomatskim naporima prevaziđu otpori nekih zemalja, koje ne dozvoljavaju da SB UN otpočne istragu. „Od ogromne je važnosti da mesto šefa Unmika ne ostane upražnjeno posle odlaska dosadašnjeg šefa Lamberta Zanijera“, kazao je Jeremić agenciji FoNet.

Srpski ministar smatra da se može očekivati da će doći do pokušaja opstrukcije Rezolucije 1244, s obzirom na to da „ima onih koji čine sve da ta rezolucija bude sklonjena u stranu“. Ipak, kako je istakao, Rusija neće dozvoliti takve opstrukcije SB UN. Na sastanku s Lavrovim još jednom je potvrđena puna podrška srpskoj politici, što je izuzetno važno, naglasio je Jeremić.

Vuk Jeremić je juče prisustvovao Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, što je bila prilika da se razgovara i o bilateralnim odnosima Rusije i Srbije, pre svega o saradnji u domenu ekonomije. „Na forumu su bili praktično svi koji bilo šta znače u ruskom privrednom životu, ali ne samo u ruskom već i u kineskom i mnogih drugih zemalja“, istakao je Jeremić. On je naveo da je Forum bio dobra prilika da se čuju i upoznaju investitori iz Rusije i sa Dalekog istoka, da im se predstave privredne mogućnosti Srbije i potencijali ulaganja u našu zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari