Na ministarskom sastanku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), juče u Viljnusu, ozvaničene su kandidature Srbije i Švajcarske za predsedavanje tom organizacijom 2014. i 2015. godine, izjavio je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Konačnu odluku o predsedavanju doneće Ministarski savet OEBS tokom sledeće godine.

„Činjenica da je naša kandidatura za predsedavanje sada i zvanično podržana još jedan je od dokaza da Srbija uživa veliki ugled u evroazijskom i evroatlantskom prostoru, dakle prostoru OEBS, od Vankuvera do Vladivostoka. Srbija će učiniti sve tokom naredne godine da i dobije predsedavanje”, rekao je Jeremić u izjavi za FoNet.

Govoreći o kandidaturi za članstvo u EU, ministar je naveo da u ovom trenutku još nema konsenzusa unutar Unije, “a videćemo da li će ga biti do petka”. On je istakao da je ministarski sastanak OEBS u Litvaniji izvanredna prilika da se s ministrima, pre svega iz zemalja članica EU, razgovara i lobira za pozitivnu odluku Evropskog saveta 9. decembra. Ipak, kako je ocenio, i pored razgovora sa mnogim šefovima diplomatija EU nemoguće je reći da li će odluka u petak biti pozitivna.

Lavrov: Pristrasnost na Kosovu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov optužio je međunarodne snage na Kosovu za pristrasnost. „OEBS mora da drži u fokusu situaciju na Kosovu, koja se zaoštrila zbog nepoštovanja Rezolucije 1244 SB UN i nepoštovanja principa neutralnosti“, kazao je Lavrov na ministarskom sastanku OEBS u Vilnjusu, prenose ruske agencije. Lavrov je podržao kandidaturu Srbije za predsedavajućeg OEBS 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari