Jeremić: Srbija u trouglu 1Foto: Fonet

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić održao je večeras predavanje na Pravnom fakultetu u Nišu.

On je u razgovoru sa studentima ocenio da je Srbija poseban partnerski odnos sa Rusijom treba da neguje kao komparativnu prednost, ali da je njena sudbina da bude u strateškom trouglu Zapada, Istoka i jugoistoka.

Odnos sa Zapadom kao celinom se ne može posmatrati kroz samo jednu ili dve države tog bloka, pitanje je šta je Zapad, da li SAD, Nemačka ili neka druga zemlja. Trougao između zapada istoka i jugoistoka biće deo naše stvarnosti kao što je bio i generacijama pre nas, ocenio je Jeremić.

Moramo biti mudri, naglasio je, kako bismo interakciju te tri tačke iskoristili da uspostavimo balans i za svoj interes.

Govoreći o politici za Kosovo, Jeremić je rekao da „kad pustite članstvo Kosova u Olimpijskom komitetu, onda nemojte padati u nesvest kad Kosovo postane član još nekog sportskog saveza“. On je sa studentima razgovarao o kandidaturi za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) u kojoj je Srbija zauzela drugo mesto i napomenuo da ona nije ništa koštala poreske obveznike Srbije.

„Mislim da smo našom kandidaturom uspeli da podignemo vidljivost i prepoznatljivost naše zemlje u međunarodnoj areni. Delom, to je zasluga što smo bili jedina zemlja koja je podnela konkretna 53 predloga o reformi sistema UN“, rekao je Jeremić, kandidat za generalnog sekretara UN.

Ispostavilo se da mesto zamenika ambasadora pri UN nije bilo popunjeno i jedan diplomata se pored ostalih delatnosti bavio tehničkim aspektima kandidature, ali budžet Srbije nije bio dodatno opterećen, naveo je on. Kako je rekao, to je bila odluka Vlade Srbije i jedan od uslova za dodelu kandidature, uz ocenu da bi, uz toliko kandidatura iz Istočne Evrope bilo nelogično da Srbija nije imala svog kandidata.

O globalnim izazovima, Jeremić je rekao da Istočna Azija danas predstavlja ekonomsko težiste sveta. Ko bude u stanju da razume procese na Pacifiku, naročito u kontekstu Kine, biće uspešan i imaće komparativnu prednost. Sticajem okolnosti Srbija ima dobre odnose sa Kinom i mislim
da to može biti značajna komparativna prednost, zaključio je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari