Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je da Srbija neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, bez obzira kakvo bude mišljenje Međunarodnog suda pravde.


– Srbija neće prihvatiti jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova… Mi smo demokratska zemlja i naš stav o jednostranom proglašenju zasnovan je na Ustavu i obavezujućim odlukama Narodne skupštine i uživa podršku ogromne većine građana – rekao je Jeremić u razgovoru s grupom novinara u Vašingtonu, prenosi Vašington tajms.

Međunarodni sud pravde mogao bi da donese savetodavno mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova već ovog meseca, naveo je taj američki dnevnik.

Borko Stefanović, politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije, izrazio je očekivanje da će odluka MSP otvoriti „put za novu međunarodnu političku realnost koja će nas dovesti u situaciju novih pregovora, pre svega o statusu“.

Stefanović je, juče za B92, istakao da je Srbija spremna za svako rešenje koje je proizvod kompromisa, odnosno dogovora dve strane, i najavio da Beograd „ovoga puta neće postavljati granice dogovora“. Prema njegovim rečima, obe strane su u prošlosti ulazile u pregovore sa maksimalističkim zahtevima, međutim, u novim pregovorima to ne bi trebalo da bude slučaj.

S druge strane, kako upozorava prištinski list Zeri, ideja međunarodnih krugova da se posle mišljenja MSP pristupi direktnim razgovorima Beograda i Prištine mogla bi da stvori nove probleme za međunarodna priznanja nezavisnosti Kosova.

„Bez obzira na to kako će biti kvalifikovani, kao tehnički ili politički, razgovori će direktno uticati na proces priznavanja… Države koje se dvoume šta da urade u vezi Kosova moći će da iskoriste ove razgovore, ili očekivanje kakav će biti njihov ishod, kao neku vrstu novog opravdanja za odlaganje donošenja konačne odluke o priznavanju države Kosovo“, piše Zeri pozivajući se na zapadne diplomatske izvore.

Prema procenama na koje se poziva list, trenutno ima oko 20 do 25 država kod kojih će odluka MSP imati uticaja na njihovu odluku o tome šta treba uraditi s priznavanjem Kosova.

Tačijeve „gluposti“

Politički direktor u Ministarstvu spoljnih poslova Borko Stefanovićrekao je da su „gluposti“ izjave kosovskog premijera Hašima Tačija da su mu neki državni funkcioneri iz Srbije najavili da će Beograd priznati nezavisnost Kosova. Stefanovićje negirao da se u srpskoj vlasti razmišlja o podeli Kosova ili razmeni teritorija, o čemu piše prištinska štampa, i ocenio da je takvo pisanje dokaz da Priština „ima velike probleme“ s priznavanjem nezavisnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari