Jeremić: Teško predvideti budućnost EU 1

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuk Jeremić učestvovao je sinoc u Trebinju na Četvrtom simposionu „Teologija u javnoj sferi“, koji je okupio eminentne teologe i naučnike iz različitih oblasti društvenog života.

Jeremić je, zajedno sa profesorima Dejanom Jovićem i Zoranom Krstićem, učestvovao u panelu na temu „Evropa na raskršću: kriza i budućnost evropskog identiteta“.

U svom izlaganju, Jeremić je u istakao je da je teško predvideti budućnost Evropske unije, posebno posle ogromnog potresa koji je usledio kao posledica referenduma u Velikoj Britaniji, čiji su se građani odlucili za izlazak iz EU. Jeremić je ukazao da će proces proširenja verovatno biti žrtva tog potresa, tako da se integracija Zapadnog Balkana u EU sasvim sigurno neće dogoditi u kratkom roku.

Jeremić je istakao i da se posle Bregzita, ali i pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD, niko ne usudjuje da prognozira ishod bilo kojih izbora, posebno predsedničkih u Francuskoj.
„Francuska je jedna od ključnih zemalja EU, gde se višedimenzionalnost krize Unije možda i najjasnije manifestuje. Dođe li do „izbornog iznenađenja“, Evropa o kojoj danas govorimo će biti stvar prošlosti“, naglasio je Jeremić.

Govoreći o evropskim integracijama zemalja Zapadnog Balkana, posebno Srbije, Jeremić je ukazao da je ekonomska situacija u Srbiji teška i trebalo bi težiti ispunjenju evropskih standarda, ali i izgradnji evropskog društva, jer je to deo naše tradicije.

„Srbija danas nije evropsko društvo i treba da teži njegovoj izgradnji, a konkretni koraci u pristupanju biće predmet političkih okolnosti na koje Srbija neće moći da utiče previše“, rekao je Jeremić. 

„Često pravimo grešku kada stavljamo znak jednakosti između Evrope i EU. To svakako nije tako“, rekao je Jeremić i naglasio da je Evropa prostor u kojem se prožimaju zajednička istorija, kultura i  vrednosti naroda koji žive od Atlantika do Vladivostoka i od polarnog kruga do Bosfora.
„Naš narod je po svemu evropsku narod, a nismo deo EU. Naša država je nastala na temeljima Istočnog rimskog  carstva, Vizantije i u svakom smislu pripada evropskoj istoriji, kulturi i tradiciji. Naša moderna država, od 19. veka, nastala je po uzoru na liberalne evropske države“, napomenuo je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari