Jeremić traži od medija da demantuju "laži i klevete" 1Foto: Narodna stranka

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i pravni tim te partije zatražili su danas od glavnih urednika pojedinih medija da demantuju „mnoštvo laži i kleveta“ objavljenih prethodnih meseci o navodnoj Jeremićevoj umešanosti u međunarodnu korupciju, i zapretili tužbom ako demanti koji im je danas prosleđen ne objave.

Pravni tim Narodne je, kako se navodi u saopštenju, danas obavestio „medije koji su u poslednjih sedam meseci u ukupno 205 objava iznosili i prenosili najbrutalnije laži o navodnoj umešanosti predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića u međunarodnu korupciju, da će, ukoliko ne objave demanti koji im je danas poslat, biti tuženi“.

U pismu se nadvodi da su obavešteni „urednici televizije Pink, Studija B, Srpskog telegrafa, Informera, Alo, Kurira, Večernjih novosti i Politike, kao i veb portala Republika.rs i SrbijaDanas.com“.

„Ukoliko na odgovarajući, zakonom propisan način, ne objave demanti koji smo im poslali, protiv njih lično i medija koje uređuju, biće podneta tužba zbog objava u kojima se iznose klevete i najbrutalnije laži o Jeremiću“, naveo je u saopštenju Vladimir Gajić, predsednik Pravnog saveta Narodne stranke.

Saopštenje Narodne usledilo je posle izveštaja zapadnih medija i agencijskih o Jeremićevom svedočenju u slučaju koji se u Njujorku vodi protiv bivšeg ministra unutrašnjih poslova Hong Konga Patrika Houa, a pravni tim Narodne i Jeremić medijima su prosledili i pismo državnog tužioca Distrikta Njujork Džefrija Bermana kojim je potvrđeno da se protiv Jeremića ne vodi postupak niti je optužen za krivično delo.

„Obaveštavam građane Srbije da je američko državno tužilaštvo zvanično potvrdilo da nisam ni na koji način osumnjičen za stvari u vezi sa kojima sam bio uporno blaćen. To nedvosmisleno stoji u pismu upućenom od strane nadležnog državnog tužioca Džefrija Bermana“, naglašava Jeremić. On ističe da američko pravosuđe protiv njega nije vodilo istragu niti je on tražio bilo kakav sporazum. „Istraga američkih organa ni u jednom trenutku nije usmerena protiv mene. U pismu se precizno navodi da nisam optužen, niti osumnjičen, kao i da nemam, i da nikada nisam tražio bilo kakvu nagodbu sa američkim vlastima, te da ću se pojaviti isključivo kao svedok tužilaštva na suđenju bivšem ministru unutrašnjih poslova Hong Konga Patriku Hou“, naveo je Jeremić.

U pismu državnog tužioca Južnog okruga Njujork Džefrija Bermana navodi se da je Jeremiću uručen poziv za početka sudskog procesa protuv Patrika Houa koje je počelo 26. novembra u Njujorku.

U pismu se navodi da protiv Jeremića „nije podignuta optužnica niti se tvrdi da je počinio bilo koje krivično delo“, kao i da se potvrđuje da Jeremić „nije tražio niti ima postignut spoarazum“ sa vladom SAD.

„Moje svedočenje se odnosilo na činjenicu da sam upoznao Patrika Hoa i bivšeg šefa diplomatije Senegala Tidijana Gadija, ne i na njihovu dalju saradnju, jer u njoj nisam učestvovao“, naglašava u pismu Jeremić.

On očekuje da se „ovim konačno stavi tačka na kampanju“ brojnih medija „koji su podlegli uticaju aktuelne vlasti, tokom koje se mesecima zasipala javnost“ o navodnoj umešanosti u međunarodnu korupciju. U pismima urednicima medija Jeremić zahteva da, „u ime istine i poštovanja zakona“, objave kako je „sve što je u vezi pomenutog slučaja“ poslednjih meseci pisano o njemu, Narodnoj stranci i njenim funkcionerima – bila neistina“.

SNS: Jeremić udario u zid istine

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Beograda Aleksandar Mirković ocenio je danas da je saslušanje lidera Narodne stranke Vuka Jeremića u SAD pokazalo da je on „konačno udario u zid istine“, koji je „njegove dosadašnje laži razbio u sitne delove“.

Saslušavan je kao neko ko je bio blizak saradnik osumnjičenog Partika Hoa. Jeremićevi loši pokušaji da sve predstavi banalnim i da nema baš nikakve veze sa korupcijom svetske razmere, završili su se priznanjem da se sa Hoom sastao u hotelskoj sobi, naveo je Marinković u pisanoj izjavi.

On je konstatovao da takvi sudski procesi škode ugledu Srbije „i to jasno pokazuje“ da su Jeremić, Dragan Đilas i Boris Tadić „štetočine i kao vlast i kao opozicija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari