Jeremić: Treba nam jedinstvo po pitanju Kosova i Metohije 1Vuk Jeremić: Foto: FoNet/ Milica Vučković

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je Insajder televiziji da Srbija neće uspeti baš ništa, ako ne bude postignuto jedinstvo po pitanju Kosova i Metohije.

On se nada da je moguće da Narodna skupština usvoji rezoluciju koju je ta stranka predložila i koja sadrži dvadesetak konkretnih koraka u vezi sa rešavanjem kosovskog problema.

„Veoma je važno da sa posebne sednice skupštine o Kosovu i Metohiji izađemo što je moguće više jedinstveni i da znamo šta nam je činiti, jer bez jedinstva neće biti sreće i sve će ostati mrtvo slovo na papiru“, upozorio je Jeremić.

Prema njegovim rečima, ono što je Narodna stranka predložila i međunarodni predstavnici i kosovska strana mogu shvatiti ozbiljno samo ako „budemo jedinstveni“.

Jeremić je naveo da je Rezolucijom o Kosovu i Metohiji, koju je Narodna stranka ponudila Parlamentu na usvajanje, predviđeno da Srbija proglasi briselski dijalog neuspešnim ako do kraja godine ne bude formirana Zajednica srpskih opština (ZSO).

U tom slučaju, Narodna stranka predlaže da se na severu Kosova i Metohije ponovo vrate nadležnosti Srbije koje su Briselskim sporazumom predate vlastima u Prištini, poput sudstva i policije.

„Srbija nije dobila apsolutno ništa za devet godina briselskog procesa, a ZSO je najvažnije što je tražila“, ukazao je Jeremić i dodao da je to bio relativno skroman zahtev, ali zaista nema šta dalje da traži u tom procesu, ako ni to ne dobije.

Kako je objasnio, rezolucija predviđa i da predsednik Srbije pošalje pisma predsednicima Rusije i Kine u kojima ih obaveštava da Srbija nikada neće priznati Kosovo i poziva da ulože veto u Savetu bezbednosti, ako pitanje članstva Prištine u UN ikada dođe na dnevni red.

Jeremić predviđa i da će ekonomska situacija u Srbiji biti sve teža i ističe da je Narodna stranka predložila paket ekonomskih mera.

One podrazumevaju smanjene PDV sa 10 odsto na jedan odsto za osnovne životne namirnice, dupliranje subvencija za poljoprivredu i preusmeravanje subvencija stranim kompanijama za proizvodnju čokolade i kablova u domaću proizvodnju veštačkog đubriva.

Na pitanje o Vučićevoj najavi formiranja „srpskog bloka“, Jeremić je odgovorio da je reč o „probnom balonu i testiranju javnog mnjenja za formiranje koncentracione vlade i stvaranje šire koalicije od Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije“.

To je, kako kaže, vrsta istraživanja javnog mnjenja da vide kako će narod reagovati na ideju da u Vladu uđu i neki koji do sada nisu bili u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom, objasnio je Jeremić i poručio da Narodna stranka neće ulaziti u koaliciju sa naprednjacima, ni javno, ni tajno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari