Jeremić: Uporediti rezultate Srbije i Hrvatske kada prođe pandemija 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da bi zarad utvrđivanja efikasnog pristupa u budućim kriznim situacijama, posle pandemije virusa korona trebalo uporediti rezultate postignute u državama Balkana, recimo u Srbiji i Hrvatskoj, koje su primenile dva različita pristupa u borbi protiv zaraze.

„Srbija je pristupila radikalno, poput Kine, a Hrvatska je imala pristup bliži Nemačkoj. Mi smo susedi, zemlje sa uporedivim brojem stanovnika i sličnom kulturnom matricom. Sada je rano za poređenje, jer epidemija nije završena“, rekao je Jeremić u onlajn diskusiji „Svet nakon virusa korona“ koju je organizovala studentska organizacija MAAT iz Niša.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i bivši predsednik Generalne skupštine UN, ocenio je da će svet iz krize izazvane pandemijom verovatno izaći sa manjim stepenom slobode, ali da će “demokratski ustrojene države naći način da to ograniče.”

„U teškim trenucima, kao što su pandemije ili ratovi, izađe na površinu prava priroda svakog društva, pa i čoveka. Svoje pravo lice tada pokazuju i lideri, od kojih su neki i ranije imali diktatorske tendencije“, rekao je Jeremić, a prenosi pres služba Narodne stranke.

On je naveo da „nije spreman da održi opelo Evropskoj uniji“ i da se ne slaže sa „zluradim komentarima o porazu evropske ideje“, ali da je EU doživela mnogo udaraca od početka pandemije i da zato sledi novi talas evropskih trvenja.

„Kada prođe pandemija, postaviće se pitanje ko će sve to da plati i da li će Holandija, Nemačka i Danska pristati da obnavljaju italijansku i špansku privredu, ali te države se racionalno odnose prema problemima i verujem da će EU nastaviti da funkcioniše“, rekao je Jeremić.

Upitan o poziciji Srbije u međunarodnim odnosima tokom krize, Jeremić je odgovorio da bi svakako trebalo graditi dobre odnose sa Kinom ali i istovremeno voditi računa da se ne gura prst u oko drugim akterima koji su takođe veoma važni i geografski bliži Srbiji.

„Na početku krize bilo je izvesne doze diplomatske i emotivne nezrelosti. Nije trebalo teatralno praviti cirkus, jer je to odjeknulo u zapadnim medijima. Kada se danas tamo govori da je Kina prodrla duboko u slabine Evrope, Srbija se navodi kao primer“, rekao je Jeremić.

„Bliska saradnja sa svim ekonomski i politički važnim akterima mora da se nastavi, ali to neko mora da radi na mnogo elegantniji način“, naveo je Jeremić.

Jeremić je ocenio da će kriza teško pogoditi SAD, ali da će Amerika prevazići krizu sa manje posledica od drugih država.

„Amerika je u drugačijoj situaciji od ostalih, jer u ovakvoj krizi do najvećeg mogućeg izražaja dolazi mogućnost koju ima samo Amerika – da štampa dolare bez inflatornih posledica“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je pandemija samo ogolila činjenicu da su suverene države oduvek bile glavni igrači u međunarodnim odnosima.

„Priča o kraju nacionalne države kao nosiocu političke organizovanosti je došla na kraju Hladnog rata kada se mislilo da će globalizacija dovesti do toga da će međunarodne korporacije i njihov kapital biti u prvom planu. Jasno je da to nije tako još od 2008. godine, kada je svetska ekonomska kriza oborila tu iluziju i sada je to očiglednije nego ikada, čak i unutar EU. Pokazalo da kada je gusto, diže se granica između Belgije i Holandije, a kamoli neke druge granice“, rekao je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari