Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je da je izuzetno zadovoljan sastancima sa austrijskim ministrom inostranih poslova Mihaelom Špindelegerom i parlamentarcima ove zemlje, jer se podrška Beča evropskim integracijam Srbije ne dovodi u pitanje.


„Situacija u drugim evropskim državama nije baš takva. Biće nam od izuzetnog značaja aktivna podrška Austrije i uticaj na druge zemlje da se ubrzaju proces ratifikacije Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, kao i sve druge aktivnosti neophodne za evropsku integraciju zemalja Zapadnog Balkana“, poručio je Jeremić. On je istakao da će Beograd i Beč nastaviti blisku saradnju u procesu integracija, u regionalnim pitanjima i realizaciji Dunavske strategije.

Jeremić je naglasio i da je sa Špindelegerom razgovarao o bilateralnim temama, posebno o ekonomiji, jer je Austrija jedan od najznačajnijih investitora u Srbiji. Beč će ove godine biti domaćin regionalnog svetskog ekonomskog foruma, rekao je Jeremić i precizirao da su predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković i on dobili poziv da na tom forumu učestvuju. Ekonomija će biti najveći izazov za ceo region Balkana i jugoistočne Evrope u ovoj godini, istakao je Jeremić i naglasio da je zbog toga važan nastavak dobrih bilateralnih odnosa Austrije i Srbije.

Jeremić je juče u Beču razgovarao i s predsednicom Parlamenta Austrije Barbarom Pramer i spoljnopolitičkim portparolima poslaničkih grupa u parlamentu. Ovom posetom je završio trodnevnu evropsku mini-turneju, tokom koje je bio i u Španiji i Irskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari