Jeremić: Vlast razara institucije 1Foto: N1

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da vlast u Srbiji sistematski razara sve institucije i da je naprednjačka većina u Skupštini verovatno jedina u svetu koja vrši opstrukciju parlamenta podnošenjem stotina besmislenih amandmana na zakone koje je sama predložila, da bi opoziciji uskratila vreme za raspravu.

Režim Aleksandra Vučića potpuno kontroliše i pravosuđe, tako da je izvršna vlast stavila pod svoju šapu i zakonodavnu i sudsku vlast, a na delu je i gotovo potpuna kontrola medija“, rekao je Jeremić na predstavljanju izveštaja Naprednog kluba o stanju demokratije i medija u Srbiji na engleskom jeziku, organizovanom za dopisnike stranih medija.

Jeremić je istakao da je opoziciji gotovo nemoguće da se pojavi u programima gledanih televizija, uključujući i Javni servis, koji plaćaju svi građani, dok se istovremeno protiv opozicionara za koje vlast proceni da predstavljaju opasnost vode najprljavije moguće kampanje, odnosno „tepih bombardovanje u kojem nema pravila niti etičkih crvenih linija“.

Jeremić je naveo da, nažalost, za takvu Vučićevu politiku postoji razumevanje u nekim uticajnim zapadnim državama, koje odobravaju nedemokratski način vladavine u Srbiji jer pogrešno smatraju da se tako održava stabilnost.

Stabnilnost je održavao i španski diktator Francisko Franko, ali njega nisu primali kao dragog gosta Konrad Adenauer i Vili Brant“, podsetio je Jeremić.

Predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić rekao je da je Vučićeva vlast kontroliše medije i tako što osniva paradžavne tabloide, preko kojih napada opoziciju.

Bez slobodnih medija nije moguće zamisliti demokratiju i dugoročnu stabilnost“, zaključio je Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari