Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić založio se juče u Madridu za kompromisno rešenje budućeg statusa Kosova kroz pregovore, bez jednostranih poteza, nepotrebnih odlaganja i unapred određenog ishoda.
U govoru u Evropskoj komisiji u Madridu Jeremić je rekao da bi takvo rešenje trebalo da bude zasnovano na nekoliko uzajamno povezanih evropskih pravila, što bi otvorilo „put kompromisa i dijaloga, poštovanja i pluralizma, tolerancije i transparentnosti“.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić založio se juče u Madridu za kompromisno rešenje budućeg statusa Kosova kroz pregovore, bez jednostranih poteza, nepotrebnih odlaganja i unapred određenog ishoda.
U govoru u Evropskoj komisiji u Madridu Jeremić je rekao da bi takvo rešenje trebalo da bude zasnovano na nekoliko uzajamno povezanih evropskih pravila, što bi otvorilo „put kompromisa i dijaloga, poštovanja i pluralizma, tolerancije i transparentnosti“. Kao prvo, Jeremić je naveo „konsolidaciju demokratije u Srbiji koja kao zemlja stožer može ubrzati čitav region u približavanju EU… ali samo ako joj ne bude zadat fatalni udarac nametanjem nezavisnosti Kosova“. On je kao principe na kojima bi trebalo da se zasniva rešenje za Kosovo naveo i ubrzavanje evropske i evroatlantske integracije zapadnog Balkana, poštovanje nepovredivosti međunarodno priznatih granica, poštovanje suverene ravnopravnosti država u skladu sa Završnim aktom iz Helsinkija i Poveljom UN. Naveo je takođe i pravo kosovskih Albanaca na samoupravu, poštovanje ljudskih i manjinskih prava uz međunarodne garancije, uključujući i stvaranje uslova za povratak raseljenih, suočavanje s prošlošću i pomirenje i očuvanje neprocenjivog verskog i kulturnog nasleđa uz međunarodne garancije, kao i bezuslovnu posvećenost svih strana mirnom rešavanju problema.
Šef srpske diplomatije naglasio je da „Beograd neće štedeti napore u traganju za takvim rešenjem“ i da je „spreman da već sutra počne pregovore“. Govoreći o rešavanju budućeg statusa Kosova Jeremić je još rekao da je konačno odredište tog procesa poznato.
– Ono je isto i za Kosovo i za ostatak Srbije i za čitav zapadni Balkan, to je Evropa i članstvo u EU – rekao je.
Pitanje koje se otvara, dodao je, glasi kako postići rešenje koje će podstaći konsolidaciju demokratskih vrednosti i institucija, ekonomski preobražaj zapadnog Balkana i bezbednosnu arhitekturu čitave Evrope, rešenje koje poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i legitimno pravo Albanaca na Kosovu na samoupravu. Jeremić je rekao da neki u međunarodnoj zajednici žele da nametnu Srbiji nezavisnost Kosova, zaboravljajući da bi to zapravo bilo isto što i nasilna podela Srbije.
U obraćanju u Evropskoj komisiji u Madridu Jeremić je rekao i da je brzo priključenje EU osnovni prioritet Vlade Srbije i podvukao da se Srbija zalaže za Evropu „bez podela i razdora u kojoj je pomirenje snaga za dobre promene“.
– Nema napretka bez punog i otvorenog suočavanja s prošlošću i zbog toga Vlada Srbije u potpunosti sarađuje s Haškim tribunalom i zato nekoliko optuženih koji su još na slobodi moraju da budu locirani, uhapšeni i izručeni Hagu“, dodao je. Jeremić će tokom posete Madridu razgovarati i sa šefom španske diplomatije Migelom Anhelom Moratinosom, a predviđen je i susret s ministrom odbrane Hoseom Antoniom Alonsom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari