Molba oko 20.000 kosovskih Srba za državljanstvo Rusije jeste „poziv u pomoć“ zbog albanske represije, ocenio je juče u Astani ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić koji je u poseti Kazahstanu.

„To nije pokušaj da emigriraju koliko je molba da budu zaštićeni“, rekao je Jeremić na konferenciji za novinare, prenosi agencija DPA. Jeremić je dodao da je međunarodna zajednica kosovskim Srbima „garantovala zaštitu od progona… ali je oni još nemaju“. „Mislim da su odlučili da im najbolji zaštitnik… može biti naš partner i naši prijatelji – Ruska Federacija“, kazao je Jeremić.

On je, na konferenciji za novinare, posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Kazahstana Eržanom Kazihanovim, napomenuo da je u ovom trenutku pravo pitanje za celokupnu međunarodnu javnost zbog čega se ne oni ne osećaju sigurno na Kosovu. Jeremić je podsetio da Srbija, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, nema administrativne i bezbednosne kapacitete na Kosovu da zaštiti Srbe.

U rusku dumu obraćanje kosovskih Srba sa molbom za državljanstvo Rusije, za sada nije stiglo, pisao je juče predsednik Odbora Državne dume za spoljnu politiku Konstatin Kosačov u svom blogu na internetu. „Ali, ako se potvrdi i sama činjenica tog pisma, i tim pre broj inicijatora te akcije, to je sigurno vanredan događaj. I simoboličan. Pri tom, ne samo za rusku već i za evropsku istoriju“, naveo je Kosačov.

Podesetimo da je predsetavnik Rusije u NATO Dimitrij Rogozin ponudio Srbima s KIM zapadni Sibir kao idealan za preseljenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari