Jerinić (ZLF): Očekujemo nastavak razgovora o izbornim uslovima, ništa drugo ne bi imalo smisla 1foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/MO)

Poslanica Zeleno – levog fronta (ZLF) Jelena Jerenić izjavila je danas da predstavnici opozicije očekuju nastavak razgovora u Skupštini Srbije o poboljšanju izbornih uslova, jer „ništa drugo ne bi imalo smisla“.

Jerinić je za televiziju Insajder rekla da očekuje „ozbiljne odgovore i razgovor o detaljima“ onoga što je koalicija „Srbija protiv nasilja“ predala kao svoje zahteve predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić.

„Ponovili smo naše ranije zahteve koje se odnose na reviziju biračkog spiska, s obzirom na to da je Brnabić nama nekoliko puta juče to nudila, da sad bilo ko od nas uđe u tu komisiju. Mi smo skrenuli pažnju na to, da bez zakonskog osnova i stvarnih ovlašćenja, da oni koji su članovi te komisije i iz opozicije i civilnog društva, naravno iz vlasti, imaju stvaran pristup podacima i mogućnost da vrše tu reviziju, odnosno kontrolu biračkog spiska“, rekla je Jerinić.

Kako je preneo Insajder.net, Jerinić je kazala da opozicija ima ljude koji su stručni da u takvoj komisiji učestvuju, ali da ne žele da učestvuju u jednom „fingiranju izbornog procesa“.

Istakla je da je Srpskoj naprednoj stranci (SNS) stalo da barem stvori privid da pokušava da dođe do dogovora opozicjie i vlasti.

„Mislim da pritisci postoje sa raznih strana, dakle, oni ne dolaze samo od opozicije. Videli smo da dolaze od međunarodne zajednice, OEBS-a i samog ODIHR-a. Sledeće nedelje očekujemo i direktora ODIHR-a u Srbiji“, rekla je Jerinić.

Istakla je da se opozicija nada da će biti dogovora, i da se može doći do suštinskih rešenja koja će zaista promeniti izborne uslove i omogućiti slobodne i poštene izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari