Gradonačelnik Štrpca najavio protest zbog ranjavanja dece: "Кurti politikom mržnje prema Srbima otvorio ‘lov’ na njih" 1Dalibor Jevtić Foto: www.wikipedia.org

Zbog ranjavanja srpske dece u Štrpcu, za šta je za sada osumnjičen pripadnik KBS, 33-godišnji A.K, drugog dana Božića u Štrpcu će biti održan protest, najavio je gradonačelnik ove opštine i visokopozicioniran funkcioner Srpske liste Dalibor Jevtić, prenosi Kossev. Protest je zakazan za isti dan, i u isto vreme, za kada su prethodno oponenti postupaka srpske vlasti i Srpske liste na Severu, najavili svoje okupljanje u Kosovskoj Mitrovici.

Dečak S.S.(11) i mladić M.S.(21) srpske nacionalnosti ranjeni su na Badnji dan u selu kod Štrpca, kada je na njih pucano iz automobila u pokretu. Mladići su, premda u šoku, van životne opasnosti – sa prostrelnim ranama, i hospitalizovani su u KBC Gračanica.

Manje od dva sata nakon incidenta, policija je potvrdila da je uhapsila osumnjičenog 33-godišnjeg muškarca A.K., da bi potom kosovski ministar odbrane saopštio da je uhapšen pripadnik KBS.

Iako je policija inicijalno blokirala saobraćaj na mestu gde se dogodio napad, uznemireni i revoltirani građani su potom postavili barikade od drveta i guma, koje su nakon višesatnog pregovaranja sa policijom i uklonili.

„Naš protest protiv onog što se desilo Stefanu i Milošu, svemu onome što nam se u poslednje vreme dešava, nije se završio. Blokade jesmo sklonili, ali u svima nama je još uvek gnev. U nedelju 8. januara, na drugi dan Božića, okupićemo se u Štrpcu ispred Doma kulture, u 12:00 časova. Jedinstveno i zajedno poslaćemo poruku da nam je dosta terora i mržnje, da samo želimo mir i da budemo svoj na svome! Mir Božiji, Hristos se rodi!“, poručio je Jevtić noćas.

Kaže da ne postoje reči koje bi mogle dovoljno da opišu sve ono što ovaj funkcioner oseća i saoseća sa svojim sugrađanima nakon napada u Gotovuši sa kojima je proveo ceo dan, kako on tvrdi.

„Ne postoje reči osude koje bi dovoljno osudile onoga koji puca u decu koja nose Badnjake. I treba da se govori o uzrocima današnjeg ranjavanja srpske dece u Gotovuši“, dodao je.

I dok kosovski premijer promptno osuđuje incident, obećava procesuiranje i izražava saosećajnost sa žrtvama i još u zasebnoj poruci čestita Božić, za Jevtića dileme nema o tome šta je, odnosno, ko je uzrok napada:

„Sirinićka Župa postala je politička meta Aljbina Кurtija od trenutka kada je stupio na vlast. Više od godinu dana trpimo na različite načine pritiske, hapšenja, zatvaranje srpskih institucija. I pre godinu dana su nas na Badnje jutro sačekale duge cevi u kućama i na ulicama Štrpca. Кurti je svojom politikom mržnje prema Srbima otvorio ‘lov na Srbe’.“

Jevtić je potom podsetio na akciju kosovske policije u ovoj opštini kada je više funkcionera uhapšeno u antikorupcijskoj akciji koja traje više meseci. Međutim, Jevtić je naglasio da su od Svetog Nikole 2021. do danas, u pitanju bili „sve sami značajniji datumi za Srbe“.

„Tako su nam i 7. jula upali da bi sklonili javne kamere za video nadzor. Slučajno? Ne, nikako. Te kamere su postavljene upravo kako bi makar za malo povećale stepen sigurnosti našoj opštini. Dakle, ništa slučajno nije i ono što se danas dogodilo je samo potvrda te činjenice“.

Uprkos prozivkama političkog aktiviste iz Mitrovice Aleksandra Arsenijevića da je on navodno zahtevao uklanjanje barikada, Jevtić tvrdi suprotno.

„Što se tiče blokade puta, koju sam ličnim prisustvom podržao, ona je rezultat svega onoga što nam se u poslednje vreme dešava. Uslov da se blokade uklone bio je da se uhapse počionici današnjeg ranjavanja dvojice srpskih mladića. Nakon hapšenja građani su tražili da КFOR poveća svoje prisustvo, kao i da sama Policija poveća broj patrola uz dva stalna punkta u Drajkovcu i Jažincu. Nakon ispunjena tih uslova, velika većina građana je pristala da se raziđe. Da li je time problem rešen? Ne, nije. Svesni smo situacije u kojoj se nalazimo“.

Dokle god je Кurti na vlasti u Prištini sa „politikom mržnje koju sprovodi prema Srbima“, situacija se neće promeniti, naglasio je Jevtić dalje.

Teško mu je bilo da u svojoj ‘osudi incidenta’ kaže da su ranjeni srpski mladići, primetio je, govoreći o Kurtiju.

„Teško mu je jer nikako da prihvati činjenicu da na Кosovu žive, doduše teško, i Srbi. Ta licemerna osuda govori samo o njemu samom i njegovom odnosu prema Srbima“, piše Jevtić.

Odgovorio je i na optužbe, za koje tvrdi da su netačne a koje dolaze sa srpske strane.

Sa druge strane oni ‘Srbi’ koji su i ovu današnju situaciju iskoristili da lažima skreću pažnju na sebe, pa govore o tome kako sam ja prisilio nekog da napusti barikade, oni takođe govore o sebi samima i na današnji veliki praznik ću samo reći – neka ti je Bogom prosto, nisi ti birao svoju sitnu dušu, dali su ti je, ne pitajući, došao si na red kad drugih, boljih, nije bilo više. A biće dana i vremena kada ću i o njima govoriti sa svim činjenicama i samo istinom pa će svi znati i ko su i šta su šta rade duše sitne“.

Protest Srba iz Sirinićke župe zakazan je za isto vreme za kada je u Kosovskoj Mitrovici pomeren protest prethodno najavljen kao skup protiv Vučićeve „veleizdaje“ i „pretnji i ucena“ Srpske liste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari