Jevtić: Priština će preduzimati sve radikalnije poteze protiv Srba 1foto: Printscreen/YouTube/24 vesti

Predsednik opštine Štrpce i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić izjavio je, povodom pokušaja Prištine da preuzme srpsku imovinu u toj opštini, ali i u Gračanici i na severu Kosova, da je osnova politike Aljbina Kurtija nastavak institucionalnog nasilja i terora nad Srbima i upozorio da će Priština, u susret izborima na Kosovu, preduzimati sve radikalnije poteze protiv Srba.

Jevtić je za RTS rekao da Priština u Štrpcu ima za cilj da javne objekte na teritoriji opštine, koje su deo „Ineks“ ski centra Brezovica, daju u zakup, iako je opština neke od tih objekata proglasila za objekte od javnog značaja za lokalnu samoupravu, prenosi Kosovo onlajn.

To, dodao je, nije samo slučaj u Štrpcu, s obzirom na jučerašnju odluku u Gračanici, ali i na sve što se dešava na severu Kosova.

„Sve to ima za cilj ne samo ugrožavanje interesa opština sa srpskom većinom, već žele da utiču na odnos stanovništva time što će se ta imovina davati Albancima i to Albancima koji nisu iz ovih sredina i tako će se menjati struktura stanovništva“, upozorio je Jević.

Cilj ovakvih odluka, istakao je on, jeste destabilizacija situacije, u susret izborima na Kosovu 9. februara.

„Kako se bližimo izborima, tako će režim u Prištini preduzimati sve radikalnije korake i poteze, sve u cilju destabilizacije i napada na Srbe na ovim prostorima“, ukazao je Jevtić.

Na pitanje koliko je situacija opasna, odgovara da se Srbi svakodnevno suočavaju sa izazovima koje „kreira“ Aljbin Kurti.

Podsetio je da je opština Štrpce 16. marta, a zatim i 7. jula 2022. godine prva bila na daru režima u Prištini, a Privremeni organ opštine bio prvi na Kosovu koji su prištinske vlasti zatvorile, nakon čega su slične akcije usledile na severu Kosova i u opštini Gora.

„Mi smo, u Štrpcu bili na udaru zbog različitih izgovora Prištine. U jednom periodu su nam gotovo redovno dolazile policijske jedinice, što sve kreira tešku situaciju. Zamislite odluku o zatvaranju Centra za socijalni rad u Leposaviću… Udara se na instituciju važnu za srpski narod, koja se brine o najugroženijima. Onda je jasno šta je Kurtijev cilj“, rekao je Jevtić.

Upitan da li „nikada nije bilo teže biti Srbin na KiM“, odgovorio je da su Srbi prolazili kroz različite periode i izazove od 1999. godine do danas, da je bilo i pogroma i zločina nad srpskim narodom, podsećajući na stradanje Srba u Goraždevu, Starom Grackom, Livadicama, Cernici…

Napominje da je ono što sada Priština radi – neka vrsta hibridnog rata, pokušaj pogroma Srba i njihovog iseljavanja, korišćenjem institucionalne represije.

„Ne prezaju ni od čega. Mnogi Srbi su u pritvoru neosnovano, u cilju zastrašivanja. Posebno je tu udar bio na severu, ali i južno od Ibra, naročito u sredinama gde su Srbi hteli da se vrate na svoja imanja“, rekao je Jevtić.

U tom smislu, naveo je primer povratnika Žarka Zarića iz Ljubožde kod Istoka, koji je sada u pritvoru pod otpužbom za ratni zločin.

„Dok sam bio ministar za zajednice i povratak, kada smo vraćai Srba na njihova imana, izvršili smo sve provere i nije bilo nikakvih prepreka. A, danas se Žarko Zarić nalazi u pritovru zbog ratnog zločina… To je primer svega što se koristi protiv povratka i opstanka Srba“, poručio je Jevtić.

Na pitanje šta očekuje, odnosno hoće li stići neka sankcija za Prištinu ili samo nastavak prećutne podrške međunarodne zajednice, Jevtić je primetio da je međunarodna zajednica blaga u delovanju da zaustavi sve ono što Kurti radi.

„Nama reči, saopštenja ništa ne znače. Uvek smo tražili akcije, delovanje. Mi, Srbi, verujemo u Beogradu, u Srbiju, Aleksandru Vučiću, Kancelariji za Kosovo i Metohiju, u sve što oni rade u diplomatskom i svakom drugom smislu da se spreči krajnji Kurtijev cilj, a to je da se svi Srbi isele sa KiM“, naveo je Jevtić.

Ipak, i od međunarodne zajednice očekuju da u krajnjem slučaju nešto učini, dodajući da u slede izbori u međunarodoj areni, te da će se tek videti na koji način će se stvari u budućnosti odvijati.

„Ali, bez obzira na probeme i izazove, kada mi o tome govorimo, ne radimo to da bismo se žalili i kukali. Mi ne odustajemo od borbe da ovde ostanemo i opstanemo. Svaki Srbin i svaka Srpkinja na Kosovu i Metohiji je predstavnik države Srbije. Mi smo država Srbija na KiM i to smo rekli i predstavnicima Prištine i međunarodnoj zajednici. Verujemo da će se ova sutuacija konačno rešiti, da opstanemo i ostanemo na KiM, jer je najveći interes srpskog naroda da ima mir i normalan život“, zaključio je Jevtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari