Jevtić: ZSO ključ za nastavak dijaloga 1Dalibor Jevtić Foto: www.wikipedia.org

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić razgovarao je u Vašingtonu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom.

Oni su razgovarali o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i o položaju Srba i drugog nealbanskog stanovništva, a Palmer je izrazio razumevanje i podršku za sve procese koje doprinose stabilnosti, prenosi RTK2.

Kako navode, Palmer je istakao da posebno razume položaj i život Srba na Kosovu uz ocenu da očekuje više angažovanja svih u rešavanju problema, ujedno izrazivši spremnost da SAD nastave sa podrškom stabilnosti i saradnji u regionu Zapadnog Balkana, posebno kada je o odnosima Srba i Albanaca reč, saopšteno je iz Jevtićevog kabineta.

Jevtić je sagovornika upoznao sa problemima ali i mogućim rešenjima za određena pitanja, a posebno je naglasio pitanje uzurpirane imovine i napade na povratnike kao prepreke koje stoje na putu masovnijeg povratka raseljenih, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

„Puno je izazova koji nas čekaju u ovoj godini. Imamo šansu da neke probleme rešimo dugoročno kako bi čitav region Zapadnog Balkana krenuo napred i postao deo EU. Podrška SAD ostvarivanju dugotrajnog mira i stabilnosti na Kosovu je od izuzetne važnosti. Ubistvo Olivera Ivanovića zahteva odgovor na pitanje ko je to i zašto učinio“, rekao je Jevtić.

On je ukazao i na to da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine od velike važnosti, kao i da je početak formiranja Zajednice srpskih opština neophodan korak kao uvod u nastavak dijaloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari