Joksimović i Đurić: Dosta je ćutanja EU 1Foto: Kancelarija za KiM

Dosta je ćutanja i odsustva reagovanja EU na postupke eksponenata velikoalbanske politike u regionu, poručili su danas šef Kancelarije za KiM Marko Đurić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, posle sastanka sa ambasadorima zemalja članica EU.

Joksimović je, na konfereniciji za novinare u zgradi Vlade, rekla da ne očekuje da Brisel reaguje na svaku takvu izjavu, mada da bi bilo poželjno, kako bi se takvo ponašanje obeshrabilo.

Ali očekujemo i tražimo da EU i njene članice pristupe angažovanije kako bi se našao plan da se ova situacija prevaziđe i obezbedi stabilnost u regonu, rekla je Jokimović, navodeći da Srbija nije označena kao neko ko provocira nestabilnost.

Ona je ocenila da je današni sastanak bio dobar, otvoren i smatra da su ambasadori pokazali razumevanje za potrebe Srbije da EU bude aktivnija. Prema njenim rečima, premijer Aleksandar Vučić će nastaviti da vodi racionalnu i odgovornu politiku jer je stabilnost ragiona naš nacionalni interes.

Komentarišući izjavu makedonskog političara Zorana Zaeva da je u Srbiji na vlasti nacionalističko rukovodstvo, Joksimović je rekla da to pokazuje da je potrebno više odgovornosti u izjavama. Takva izjava ipak neće zatvoriti prostor za dijalog, to ne bi bilo odgovorno ponašanje, rekala je Joksimović.

Đurić je naglasio da ćutanje pred izjavama političara iz albanskog naroda, koje su se čule u proteklom periodu, predstavlja dolivanje ulja na vatru i paljenje fitija na balkanskom buretu baruta. Vučić je pružio ruku saradnje, ali ne možemo da gledamo kako se region pretvara u košmar sukoba, rekao je Đurić.

Na sastanku sa ambsadorima govorilo se i o dijalogu Beograda i Prištine i Đurić kaže da je podsetio da je prošlo mnogo vremena od poslednjeg susreta zato što je Priština mesecima odbijala da sedne za sto. Pitao sam ih da li bi u Beograd došli svi najvažniji predstavnici EU da izvrše ogroman pritisak da smo mi odbijali dijalog, rekao je Đurić.

Na pitanje o zapleni oružja upućenog u Makedoniju, o čemu javljaju mediji, Đurić je rekao da kriminalne strukture kontrolišu paravojne grupe na području Kosovu i nekih zemalja u regionu.

Nije dovoljno da se reakcija svede na ušećerenu osudu, već su neophodne konkretne mere EU i onih koji imaju svoje oružane snage na Kosovu, rekao je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari