Joksimović i Meklaud razgovarale o nastavku evropskih integracija Srbije 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasadorka Velike Britanije Šan Meklaud razgovarale su danas o aktivnostima Srbije u nastavku evropskih integracija, rezultatima reformi koje se sprovode, situaciji u regionu i EU, saopšteno je iz njenog kabineta.

Joksimović je obavestila Maklaud da se u Srbiji sa velikim interesovanjem prate debate o novoj metodologiji i budućnosti EU, pre svega zbog činjenice da proces pregovora uključuje susret dve političke volje – EU i zemalja koje žele da joj se priključe.

Ona je podsetila na činjenicu da je Srbija jedina država na koju je pre nekoliko godina primenjena nova metodologija EU, a koja je značila da poglavlja 23 i 24 o vladavini prava moraju biti otvorena među prvima, kao i da imaju suspenzivni karakter.

Joksimović je ukazala da je Srbija jedina država koja je tokom pregovora o članstvu bila u obavezi da u okviru poglavlja 23 sačini poseban Akcioni plan o pravima nacionalnih manjina, što nije bio slučaj sa državama koje su skoro postale člance, kao ni sa onima koje sad pregovaraju.

Meklaud je rekla da se izlaskom Velike Britanije iz EU neće promeniti njihova podrška procesu evropskih integracija Srbije i reformama koje se sprovode.

Ona je posebno istakla opredeljenje Srbije da reforme u vladavini prava i ekonomiji nastave kao ključne procese za ukupne reforme i napredak društva, ali i evropski put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari