Joksimović sa Dankanom o pristupanju Srbije EU 1Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović razgovarala je sa ministrom Velike Britanije za Evropu i Ameriku Alenom Dankanom o pristupanju Srbije EU, efektima reformi koje se sprovode, situaciji u regionu, bilateralnim i drugim pitanjima, navodi se u saopštenju.

Jadranka Joksimović naglasila je da cenimo to što Velika Britanija, uprkos Bregzitu, podržava politiku proširenja jer se kroz integraciju Zapadnog Balkana, uspostavlja stabilnost regiona, što je jedan od naših spoljno-političkih prioriteta. I stoga je, navela je ministarka Joksimović, Srbija spremna da iskoristi priliku pruženu strateškim dokumentom EK o politici proširenja na Zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa, navodi se u saopštenju.

Ministarka za evropske integracije obavestila je Dankana da je Srbija posvećena procesu pristupanja EU i da su reforme koje se sprovode u funkciji stvaranja moderne i države po meri građana. U tom smislu, sagovornici su akcentovali da su posebno značajni, i da će se naročito vrednovati, rezultati reformi u poglavljima 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe, borbu protiv kriminala i korupcije, manjinska prava, medijske slobode. Joksimović je rekla i da je Vlada prihvatila i uvažila sve preporuke Venecijanske komisije oko Ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa. Obavestila je Dankana i da je ponovo pokrenut inkluzivan proces na pripremi medijske strategije, kao i da je u pripremi set važnih zakona za poglavlje 23.

Podsetivši da je Srbija, do sada, otvorila 14 poglavlja – od kojih su 2 privremeno zatvorena, Jadranka Joksimović očekuje da za vreme austrijskog predsedavanja Savetom EU –do kraja godine, otvorimo neka od poglavlja za koja smo tehnički spremni.

Kako se navodi u saopštenju, britanski ministar za Evropu i Ameriku naglasio je da uprkos Bregzitu Velika Britanija ostaje zainteresovana i aktivna u regionu. Smatra da je Srbija pokazala da je ozbiljan kandidat za članstvo u EU i ukazuje na značaj nastavka reformi u oblasti vladavine prava, medijskih sloboda i javne administracije. Konstatovao je da je Srbija pouzdan partner EU u rešavanju problema sa kojima se ona suočava – pre svega migrantskom krizom i terorizmom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari