Joksimović: Teška godina za pregovore 1Foto:Zoran Mrđa/FoNet

Ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović izjavila je da će sledeća godina biti teška za pregovore sa Briselom, kao i da je cilj da Srbija do kraja godine otvori još tri poglavlja.

„Sledeća godina je teška za pregovore, jer je izborna godine u Francuskoj i Nemačkoj, tako da neće biti agende proširenja. Bitno je da uhvatimo ovaj trenutak i otvorimo još poglavlja. Mislim da još tri poglavlja možemo da otvorimo“, rekla je Joksimović gostujući u Dnevniku RTS.

Ona je napomenula da je Evropska komisija pripremila logistiku, tako da se čeka saglasnost država članica EU.

„Dobra vest je da je Evropska komisija pripremila logistiku, znači institucije EU su spremne ako države daju saglasnost“, naglašava ministarka.

Prema njenim rečima, za otvaranje je spremno poglavlje pet o javnim nabavkama, kao i poglavlja 25 i 26 o nauci, obrazovanju i kulturi.

„Pominje se 13. decembar kao datum za otvaranje, ja se nadam da će se to i desiti. Važno je da održimo stabilnost evropskog puta, to je put modernizacije društva. Svi su za reforme, a reforme idu brže uz ovaj put“, smatra Joksimović.

Govoreći o finansijskom ugovoru, kojim se od EU dobijaju bespovratna sredstva u iznosu od 80 miliona evra, onaje ocenila da je to dobra vest i da će novac biti upotrebljen za reformu javne uprave.

Nakon te pomoći, javna uprava će moći da pruža usluge građanima i poslovnoj zajednici na adekvatniji način.

„Novac će biti upotrebljen da se reformiše javna uprava, da pruža više informacija, da građani i poslovna zajednica dobiju uslugu kakvu treba da dobiju“, ističe Joksimović.

Dobijanje ove pomoći od Evropske unije, smatra Joksimović, pokazatelj je da su naše javne finansije dobre.

„Novac ne može da dobije država koja nema uređene javne finansije i makrekonomsku stabilnost“, tvrdi ona.

Za narednu godinu ministarka najavljuje da se od EU očekuje još 200 miliona bespovratne pomoći, koju dobijamo svake godine.

„Ono što građani možda ne vide je da su to bespovratna sredstva, ne krediti i zajmovi. To je novac poreskih obveznika država članica EU. Važno je da pokažemo građanima da vredi biti kandidat za člana EU, to šalje poruku i investitorima“, zaključila je Joksimović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari