"Još jedan u nizu dokaza da država faktički ne postoji": Sagovornici Danasa o puštanju kosovskih policajaca da se brane sa slobode 1Foto: MUP

Svima je jasno da se kosovski policajci neće vraćati u Srbiju kako bi se pojavili na sudu. Od prvog dana jasno je da se ne radi ni o kakvom terorizmu, već o neovlašćenom prelasku administrativne linije. To je samo još jedan u nizu dokaza da država faktički ne postoji – ocenjuju sagovornici Danasa, koji komentarišu puštanje kosovskih policajaca, uhapšenih jer su prešli administrativnu liniju, da se brane sa slobode.

Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative, kaže da ima više koraka do kojih je došlo pre jučerašnjeg sastanka Saveta EU a na kojem se razgovaralo o situaciji na Severu, a koji govore u prilog tome sa Srbija želi da minimizuje šanse da se u izveštaju nađe takozvani „bothsideism“, ili svaljivanje krivice na obe strane.

– Te odluke su obustava protesta vozača kamiona, kao i ova jučerašnja odluka o oslobađanju kosovskih policajaca uz kauciju. Mislim da je svima jasno da se ti policajci sigurno neće vraćati u Srbiju zarad poštovanja procedura u okviru ostatka kriminalne istrage protiv njih i u nekom trenutku će ili doći do zastarevanja slučaja ili će tužilaštvo odustati od tih optužbi, jer nisu dostupni istražnim organima. Sada će pritisak EU morati da se preusmeri samo na Kosovo i prve korake ka pravoj deeskalaciji, a to je povlačenje specijalnih jedinica KP sa severa. Što se samih optužbi protiv policajaca tiče, teško da bi Srbija mogla dugo da pravda optužbe za ilegalno nošenje oružja protiv policajaca, odnosno službenih lica i nastavak insistiranja na tome bi Srbiji donelo mnogo štete. Jedino za šta bi u normalnim okolnostima oni mogli biti okrivljeni je neovlašćen prelazak granice, što u slučaju Srbije i Kosova, a iz prespektive Srbije nije moguće – smatra Andrić Rakić.

Predsednik Izvršnog odbora PSG Aleksandar Radovanović ukazuje da je ovo jedinstven slučaj da su osobe označene kao teroristi puštene da se brane sa slobode, i to tako da više nisu dostupne organima Srbije.

– Od prvog dana jasno je da se ne radi ni o kakvom terorizmu, već o neovlašćenom prelasku administrativne linije i dobro je da su oslobođeni, makar i pod ovako jadnim pokušajem spina. Nije interes Srbije da sada fokus bude na ovakvom beznačajnom slučaju, insistiranje na zadržavanju ovih policajaca bi samo prebacio pritisak. Sada fokus mora biti na Kurtiju i njegovom neispunjavanju potpisanih obaveza, kao i hapšenju Srba na Kosovu, kako bi se ostvarila  zagarantovana prava Srba, i oni bili oslobođeni – navodi Radovanović.

Alisa Kockar, portparolka Demokratske stranke, ističe da je puštanje kosovskih policajaca samo još jedan u nizu dokaza da država faktički ne postoji.

– Ovo šta je mafijaški režim predvođen Vučićem napravio od Srbije danas jeste predmet podsmeha širom sveta, ali će se jednog dana izučavati kao primer neverovatno štetne prakse koja ima snagu da uništi društvo. Puštanje kosovskih policajaca na slobodu ne predstavlja nikakvo iznenađenje, takav epilog se očekivao još od momenta kada je Vučić rekao da se ne može upadati na teritoriju Srbije i da se slučajem bave nadležne institucije. Nikada nigde nisu vladali veći prevaranti od ovih koji su uzrurpirali našu državu – zaključuje Kockar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari