Još jedan "veliki dan" u novijoj istoriji Novog Pazara: Odjeci Vučićeve četvrte posete ovom gradu 1Foto: agencija sana

Novi Pazar je imao još jedan „veliki dan“ u novijoj istoriji. Za jedanaest godina vladanja, četvrti put, grad je posetio predsednik države Aleksandar Vučić. To su jasno domaćini stavili „na znanje“ u uvodnom govoru.

Zasluge su mu velike. Kao premijer položio je kamene temeljce i otvorio školu i dečiji vrtić u prigratskom naselju Dojeviće i Dijagnostički centar u Opštoj bolnici. Zbog toga je, pre desetak godina, proglašen počasnim građaninom i dobio „zlatni ključ“ od grada Novog Pazara.

Predsednik je sleteo na kratko i otišao dalje u obilazak Raškog okruga.

Lično se uverio da je počela rekonstrukcija i dogradanja Opšte bolnice, koja bi, za dve i po godine, trebalo da preraste u kliničko-bolnički centar. Toliko treba da se izgrade i dograde objekti i obezbedi dovoljno naučno-istraživačkih kadrova, kako nalaže zakonska regulativa.

Obećao je nove projekte, podizanje sporta, kroz izgradnju evropskog stadiona, veće transfere republičkih para i pronalaženje kapitalnog investitora, koji će u gradu otvoriti fabriku, u kojoj će radnici zarađivati „pristojnu platu“. Premijersko obećanje o dovođenju kompanije „Tens“ odavno je zaboravljeno.

Idejni projekat za brzu saobraćajnicu Kraljevo-Raška-Novi Pazar sa četiri kolovozne trake, samo što nije krenuo u realizaciju. Izvesno je da će kulturno-istorijski spomenici manastir Sopoćani i Altun alem džamija dobiti, ove godine, po 50 miliona dinara za svoje projektne aktivnosti.

Ponovio je da zna da će „teško osvojiti srca Bošnjaka“, a za to je kriv sam „zbog događaja iz davnog perioda“ i laži i podmetanja iz prošlosti. Sebi u zasluge je pripisao, što su mu, tog dana, Bošnjaci i Srbi zajedno aplaudirali, a i što jedan pored drugog stoje iguman i muftija, iako ta dva naroda, na ovim prostorima vekovima žive zajedno u nacionalnoj i religijskj toleranciji, uvažavanju i poštovanju. I kad su zla vremena pokušavala da in naruše, većina se izdizala iznad toga.

Aplauzima dočekan i tako je ispraćen. Bili su prisutni predstavnici sve tri velike bošnjačke partije. Ko kao koalicioni partneri na svim nivoima, Sandžačka demokratska partija (SDP) i Stranka pravde i pomirenja (SPP), ko po radoznalom partijskom zadatku (SDA Sandžaka). Tamon toliko da se vidi ko je predsedniku Srbije pružio ruku, a ko posmatrao. Mobilni telefoni postali su glavni svedoci.

Prvi na udaru oponenata našao se glavni muftija Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Mevlud Dudić. Na lokalnim portalima, koji mu nisu naklonjeni, nazvan je „velikim malim muftijom Dudom“, koji se „bacio u naručje Vučiću“.

Na prozivke opcije, koju podržava IZ u Srbiji, nadovezao se Samir tandire, predsednik neparlamentarnog Bošnjačko-srpskog saveza (BOSS) i bivši visoki funkcioner SPP.

Na vom Facebook prfilu, Tandir nije propustio ni ovu priliku, da se Vučiću zahvali za sve što čini u državi, a ovog puta velika zahvalnost „što drži reč“ da građani Sandžaka dobiju bolju „zdravstvenu zaštitu, koju zaslužuju“.

Posle uvodne zahvalnosti, obrušio se na svog bivšeg partijskog predsednika, Usamea Zukorlića, nazvao ga je licemerom i njegove zasluge za izgradnju kliničko – bolničkog centra izjednačio sa nulom.

Od kako je BOSS registrovan, pokušava da bude „korektivni faktor“ za aktivnosti bošnjačkih partija prema državi, ali i da u svakom saopštenju „uputi“ podršku Aleksandru Vučiću i njegovoh politici, čak, bi i da po ugledu na njega u Sandžaku formira narodni blok.

Narodni poslanik SDA Sandžaka, Enis Iamović, je, u pisanoj izjavi za medije,ocenio da je „ početak radova na rekonstrukciji i dogradnji Opšte bolnice pozitivan, ali premali korak“ i da su samo „mrvice sa stola, u odnosu, na sve što je obećavano građanima Sandžaka u prethodnih pet izbornih ciklusa“.

„Sa pravom, svi možemo biti ljuti što nakon decenije najava izgradnje kliničkog centra, moramo da se zadovoljimo rekonstrukcijom postojeće Bolnice, koju u naslovu licemerno nazivaju izgradnjom kliničkog centra, u nadi da ćemo progutati i ovu laž i obmanu“ – napisao je poslanik Imamović.

Najava izgradnje kliničko-bolničkog centa, u poslednjih deset godina, najavljivana je nekoliko puta, većinom, kao deo predizborne kampanje. U poslednjih godinu i po dana, kapitalni objekat u zdravstvu najavljivan je dva puta. I oba puta bila je Vučićeva najava.

Prvi put, krajem decembra 2021., Vučić je najavio početak izgradnje, sa rokom od godinu i po dana i ulaganjima od najmanje 70 miliona evra.

Druga najava, usledila je, u martu prošle godine, kada je otvorio rekonstruisanu magistralnu saobraćajnicu Novi Pazar-Tutin.

Minulog petka, prisustvovao je svečanom polaganju kamena temeljca i rekao da će, iz republičkog budžeta, u građevinske radove biti uloženo 44 miliona evra i u opremanje još 20 miliona evra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari