Jovančićević (DS): Ušli smo u poslednju fazu 'Projekta Aleksandar Vučić' 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Potpredsednik Demokratske stranke (DS) profesor Branimir Jovančićević izjavio je danas da pokušaj realizacije Projekta „Jadar“ nije samo ekološki problem, već da predstavlja i svojevrsni politički fenomen po kome je Aleksandar Vučić postao miljenik Evropske unije (EU).

Jovančićević je agenciji Beta kazao da se aktuelni predsednik Srbije od početka svoje političke karijere borio protiv evropskih vrednosti, a da je nakon potpisivanja Memoranduma o strateškom partnerstvu u oblasti održivih sirovina, postao „barem privremeno“ miljenik i prvi saradnik Evropske unije (EU).

On, ipak, smatra da je Srbija ušla u poslednju fazu projekta koji se, kako je rekao, zove „Projekat Aleksandar Vučić“.

„A svi mi, koji smo se decenijama borili za prilazak Srbije evropskim vrednostima, sada se pokazuje da smo na drugoj strani. Sve je to proisteklo iz činjenice da su interesi zapadnih sila i korporacija iznad svih demokratskih vrednosti“, rekao je on.

Naglasio je da je otvaranje rudnika litijuma u Jadru od velike važnosti za EU i SAD, a potpuno nevažno za Srbiju.

Na pitanje Bete, kakve se mogu očekivati političke posledice potpisivanja Memoranduma i donošenja Mape puta za njegovu realizaciju, Jovančićević je kazao da se u odnosu EU prema Vučiću, kao i prema opozicionim demokratskim strankama neće ništa promeniti.

„Vučićeva pozicija u Srbiji se svakako kruni. Sve ovo što se dešava s Kosovom i Metohijom i sada s Rio Tintom predstavlja poslednju fazu u nečijem projektu koji se zove ‘Projekat Aleksandar Vučić’, a koji traje već 12 godina. Kada mi u nauci dobijemo neki projekat, to bude oročeno na pet-šest godina, ako ne završimo na vreme dobijemo produženje na još godinu dve dana. E tako je i ‘Projekat Vučić’ produžen na još par godina da bi se završilo s Kosovom i rudnikom litijuma“, objasnio je Jovančićević.

Ocenio je da se Vučićev politički kraj može dogoditi u narednih nekoliko meseci.

„I on to sigurno zna. Njegova vlast je jednostavno postala neodrživa i nadam se da će se okončati u narednim mesecima, a ne godinama. Kosovo i Rio Tinto su realizacija Vučićevih preuzetih obaveza od pre 12 godina, kada su ga projektovali da vodi Srbiju“, kazao je potpredsednik DS-a.

Upitan, zar nije logičnije da u narednom periodu Vučić učvrsti svoju vladavinu u Srbiji, Jovančićević je rekao da Vučiću na ruku ide samo to što je pozicija opozicionih političkih stranaka oslabljena.

Dodao je da sadašnji sastav opozicionih političkih stranaka nije dovoljno jak i da je neophodno da se u opozicionu borbu uključi što veći broj ljudi.

„Teško je boriti se protiv Vučićeve autokratske vlasti. Nadam se da će ponovo doći do približavanja među opozicionim strankama i pokretima. Jadar ne mogu da odbrane samo ekološka udruženja. U istoriji su se uvek najvažniji događaji dešavali kada se to najmanje očekivalo i verujem da će se narednih meseci ponovo pokrenuti i narod i opozicija, jer kad se završi ‘Projekat Vučić’ moraće neko da preuzme vlast i organizuje život u Srbiji“, rekao je Jovančićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari