Jovanov: Dve politike borbe za nacionalne interese 1foto: F.S./ATAImages

Šef poslaničkog kluba „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov rekao je danas na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije da se politika predsednika Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke (SNS) bori za Srbiju i njene nacionalne interese, dok u opoziciji nema te borbe.

Jovanov je citirao lidera Demokratske stranke (DS) Zorana Lutovca koji je u ponedeljak u skupštinskoj sali rekao: „Mi smo predlagali rešenja i zastupali interese Srbije u južnoj pokrajini kada je Kosovo bilo Srbija“.

Jovanov je rekao da ne zna da li je to „izletelo“ Lutovcu, ali da ta izava jasno pokazuje da „oni više Kosovo i Mertohiju ni ne smatraju delom Srbije“.

Govoreći o sinoćnom govoru Vučića u Generalnoj skupštini UN Jovanov je je rekao da je Vučić, za razliku od opozicije i njene politike, „jasno pokazao da Srbija Kosovo i Metohiju smatra delom svoje teritorije i da ga se nikada neće odreći“.

„Jasno je stavio do znanja međunarodnoj zajednici da insistira na poštovanju međunarodnog prava i Povelje UN kada su u pitanju neke druge zemlje poput Ukrajine, ali da uopšte ne pominju Srbiju, gde su oni sami pogazili sva međunarodna pravila, zakone i povelje“, rekao je Jovanov.

Kao drugi primer politike koju vodi opozicija i koja „nema ni trunku borbe za nacionalne interese“ Jovanov je naveo govor poslanika stranke „Srbija centar“ (SRCE) koji je u govoru one koji su tada bili na vlasti optužio za bombarodvanje Srbije 1999. godine.

„Predsednik je o tome govorio u sedištu UN i taj čin je jasno i glasno nazvao agresijom na jednu suverenu zemlju koja je bombardovana mimo svih međunarodnih pravila i bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN“, istakao je Jovanov.

Uz to je rekao i da lider Nove Demokratske stranke Srbije (Nova DSS) Miloš Jovanović „čak ni u svom diplomskom radu taj čin nije smeo da nazove agresijom, već je koristio reči poput ‘akcija’.., a predsednik Vučić ima hrabrosti da toj istoj međunarodnoj zajednici u lice kaže da je to bila agresija protivna međunarodnom pravu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari