Na protestu 1 od 5 miliona zatražena ostavka gradonačelnika Beograda i njegovog zamenika (VIDEO, FOTO) 1Foto: 1od5miliona - oficijelna stranica (Arhiva)

Na protestu „Jedan od pet miliona“ koji se održava po 43. u Beogradu, zatražena ostavka gradonačelnika Beograda Zorana Radoičića i njegovog zamenika Gorana Vesića.

Glumac Radoslav Milenković pročitao je proglas neformalne grupe „Samoodbrana“, koju čine istaknuti intelektualci: „Oćutali smo mnogo toga štetočinskog što je gradska vlast uradila Beogradu. Među njima su Beograd na vodi, gondola na Kalemgdanu, Trg Slavija i ukidanje glavne železničke stanice.

Odlučili smo da više ne ćutimo i da na to odgovorimo urlikom. Kao glavne krivce proglašavamo gradonačelnika Zorana Radojičića i njegovog tamenika Vesić Gorana.“

„Naša Samoodbrana je rešila da više ne ćutimo i da progovorimo jednim urlikom i da ukažemo na glavne krivce“, zaključio je Milenković.

Kako su saopštili organizatori, akcenat ovog protesta je na studentima koji su dvanaest dana blokirali zgradu Univerziteta u Beogradu.

„Teror nekompetentne većine mi građani trpimo i ćutimo već sedam godina“, rekao je glumac Radoslav Milenković Rale, član udruženja Samoodbrana, u čijem se proglasu traže te ostavke.

Ukoliko se 4. novembra ne donese odluka da je doktorat Siniše Malog plagijat, mi ćemo opet biti u Rektoratu, ali u društvu naših profesora, kazala je u obraćanju građanima na 43. protestu „1 od 5 miliona“ studentkinja Mila Jovanović, jedna od organizatorki protesta koja je, zajedno sa svojim kolegama, blokirala Rektorat.

„Plagijat ne sme da prođe. Univerzitet u Beogradu postao je jedina slobodna institucija u ovoj zemlji. Univerzitet u Beogradu pokazao je da ima integritet.

Dobili smo 4. novembar kao datum kada će konačno biti rešeno pitanje doktorata Siniše Malog. Dobili smo rešenja za neka važna studentska pitanja.

Univerzitet u Beogradu nije mesto za prepisivanje“, rekla je Jovanović i dodala: „Počeli smo od Rektorata, ali polako, korak po korak, oslobodićemo celu ovu zemlju, prenosi RSE.

Ovo je „prva pobeda koju su odneli građani“ rekla je ona i dodala da Beogradski univerzitet nije mesto za prepisivanje.

„Beogradski univerzitet nije Resavska škola“, zakjučila je Jovanović.

Organizatori, među kojima su i studenti koji su učestvovali u blokadi Rektorata Univerziteta u Beogradu od 13. do 25. septembra, kažu da su studenti time “uspeli da vrate autonomiju i integritet ovoj ustanovi, čime su dokazali da su promene u Srbiji moguće i da se borba za njih mora nastaviti”.

Kod zgrade Rektorata organizatori su trakom na kojoj piše “cenzurisano” oblepili kameru koja je postavljena, a koja služi za praćenje i prepoznavanje i identifikaciju lica.

Jedan od organizatora protesta #1od5miliona Srđan Marković objasnio je da su te kamere dogovorene sa kineskom tajnom službom još 2015. godine i to bez konsultacija sa građanima, nadležnim organima, Povereniku za informacije od javnog značaja i Zaštitnikom građana.

Marković je dodao da će posle ove akcije sve ostale kamere ovog tipa biti oblepljene.

Potom se obratio jedan od studenata iz blokade i organizator protesta #1od5miliona Moma Kovačević koji je rekao da je po ulasku u Rektorat bio skeptičan ali da je ostatak tima bio taj koji mu je vratio energiju.

“Zbog toga smo izdržali 13 dana i pokazali ovom sistemu da možda mogu da nas pokolebaju kao pojedince, ali kao ekipu ne. Kao ekipa smo nesalomivi.”, rekao je on.

Kovačević je objasnio da je rezultat blokade garancija da će pitanje plagijata Malog biti rešeno do 4. novembra i da odbrojavanje do istog svako može da prati na sajtu 1od5miliona.rs/blokada.

“Taj petak 13. kada smo ušli u Rektorat je postao baksuzan dan za SNS zato što je to dan kada smo našom istrajnošću pokazali kako jedna institucija ima svoj integritet. Sada svi zajedno proslavljamo pobedu u Rektoratu. Pobeda!”, zaključio je on.

Studenti su tada upalili baklje ispred Rektorata i uzvicima “pobeda” proglasili Rektorat kao prvu slobodnu instituciju za vreme vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Podsetimo, blokada Rektorata okončana je 25. septembra, nakon što je Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović odredila 4. novembar kao rok do kada treba da bude rešeno pitanje spornog doktorata ministra finansija u Vladi Srbije Siniše Malog.

https://www.facebook.com/1od5miliona/videos/499879340850703/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari