Jovanović Ćuta: Cela Srbija mora da brani Gornje Nedeljice 1Foto: Prinskrin N1

– Pozivamo narod da bude spreman na blokade i mostova i priga i puteva, svuda gde se pojavi ta njihova mehanizacija jer je smatramo neprijateljem – rekao je lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta na konferenciji za novinare poovodom projekta Rio Tinto.

Ćuta je ocenio da ovaj projekat ima „elemente fašizma“ i da je važno da svi oni koji se zalažu za realizaciju ovog projeta preispitaju za šta se zapravo zalažu.

– Cela Srbija mora da brani Gorne Nedeljica jer su simbol onog što nas tek čeka – istakao je.

Danijela Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka, podsetila je da je nacrt Zakona o prostornom planu koji je okarakterisala kao „ustavni“ u ovoj oblasti bio stopiran na nivou ministarstva, a zalaže se za direktno uključenje stanovništva u donošenju odluka o ovakvim projektim na teritoriji na kojoj žive.

Pozvala je članove opozicije da insistiraju i zalažu se da se javna rasprava o ovom zakonu ponovo pokrene.

– Pozvala bih sve opozicione kolege da učestvuju u ovoj inicijativi i da se ponovo počne javna rasprava o nacrtu ovog nacrta zakona kako bi konačno definisali da li smo mi rudarska kolonija ili samostalna država – poručila je.

Nestorović je pozvala opoziciju da se izjasni po pitanju predloga izmena i dopuna zakona o georudarskim istraživanjima koje je pokrenula poslanička grupa ekološkog ustanka.

Ćuta je na pitanje novinara zašto se izjave stranih ambasadora tumače kao pritisak rekao da nemačkoj ambasadorni poručuje da Srbija nije Lidl da može u nju da se uđe i da se bira šta kome treba.

– To je naše nema šta bilo ko da se meša u to – rekao je.

Nestorović je po pitanju poziva na protest u četvrtak zamolila građane da se s protesta ne šalju samo slike pritiska na sudstvo, a sudije je pozvala da se koliko već danas obrate i pojasne ko je pokrenuo postupak o preispitivanja ustavnosti odlike Vlade Srbije da obustavi projekat Jadar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari