Jovanović Ćuta: Dokle god budemo jedni druge optuživali, od ovoga neće biti ništa 1Foto: printscreen RTS2

Savo Manojlović, lider pokreta Kreni-promeni pozvao je opoziciju da vrati mandate i izađe iz Skupštine grada Beograda, Niša, Opštine Novi Beograd, kao i iz republičkog parlamenta zbog izbornih mahinacija, dok deo opozicije to smatra ultimatumom. Slobodan Cvejić iz stranke Srbija centar kaže za N1 da se poziv na tako krupnu stvar ne obavlja preko medija, a Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka da će danas imati sastanak sa Manojlovićem.

„Nas niko nije zvao. Ne postavljate ultimatume kad hoćete da napravite stvarno dobru komunikaciju, to je potpuno apsurdno. Konačno je Savo Manojlović rešio da uđe u političku arenu i sad se bori za svoj prostor. Mislim da se bavi time kako će on dalje da postupa u ovome, jer ono što je ostvario u Beogradu je značajan rezultat. Prema njegovoj reakciji posle izbora, pretpostavljam da je očekivao više posle toliko godina aktivizma“, navodi Slobodan Cvejić.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka kaže za N1 da je poziv Manojlovića ultimatum, kao i da je neophodno da se opozicija dogovori o daljim, zajedničkim koracima.

„Dokle god budemo jedni druge optuživali, od ovoga neće biti ništa. Hajde da svi sednemo zajedno, da se dogovorimo šta ćemo da radimo dalje – i oni koji nisu izašli na izbore, i oni koji jesu. Saznajem juče iz medija da mi je dat neki rok da vratim mandat. Znamo se Savo i ja, čuli smo se sinoć, i treba danas da se vidimo da razgovaramo. Samo se postavlja pitanje kome idu ti mandati ako ih vratimo. Aleksandru Vučiću da vratim mandate? Njemu ne dam ništa, tu sam samo da mu nešto otmem“, navodi Jovanović Ćuta.

Da li bi Niš bio slobodan grad?

Kaže da se sve svodi na optuživanje oko toga da li bi Niš danas bio slobodan grad da je deo opozicije koji nije učestvovao na izborima – izašao.

„Rekao sam i Savu i kažem i vama – sutra nas čeka Generalštab, Sajam, litijum… Čeka nas pakao sutra, a mi da se delimo i da se svađamo… Ponavljam ko papagaj, i molim ljude – ili idemo svi zajedno u bojkot, ili idemo na izbore svi zajedno“, ističe lider Ekološkog ustanka.

Dodaje i da je trebalo da se napravi zajednički plan, a ne da, kao sada, svako tera svoje.

„Samo postavljam pitanje: da li bi Niš bio slobodan grad da su SRCE i SSP izašli na izbore u Nišu? Da, bio bi“, napominje naš sagovornik.

Cvejić napominje da Niš jeste slobodan grad jer ima više od 3.000 glasova više za opoziciju.

„Neću da otežavam našim ljudima u Nišu kojima sve ovo teško pada, oni su tražili opciju da izađu tamo na izbore, ali nisu imali pravo rešenje i nije im lako zbog toga. Bio sam pre osam dana u Nišu, osnovali smo opštinski odbor na opštini Palilula, i drugi iz opozicije znaju kakav su doprinos dali tokom kampanje u decembru. Želim Nišlijama svu sreću i dajem podršku da se izbore sa tom situacijom“, navodi Cvejić.

Izlazak na ulice i pritisak na institucije

Dodaje da je jedan od načina borbe opozicije u Nišu da ulažu sve pravne prigovore.

„Uverili smo se u Nišu isto ono što smo se uverili u Beogradu decembra prošle godine. Drže u šaci institucije, lako može da uđe u neku opštinu policija i da iznosi neke džakove noću, da predsednici opštinske ili gradske izborne komisije donose odluke kako hoće. Kada se iscrpe sva pravna sredstva, postoje drugi načini na koje može da se reaguje. Nisam siguran da dr Dragan Milić ne bi promenio mišljenje o izlasku na ulice i drugim vrstama pritiska u trenutku kada sve to bude iscrpljeno“, navodi naš sagovornik.

Cvejić smatra da treba vršiti pritisak na institucije i na zaposlene kako bi oni radile svoj posao kako treba.

„Imamo dobre zakone, ali se oni ne sprovode kako treba“, dodaje on.

„Oduvali bismo Vučića“

Aleksandar Jovanović Ćuta kaže da bi, da se on pita, pozvao ljude u Nišu da odmah izađu na ulice.

„Ali ne mogu da preskačem doktor Milića, niti mi pada na pamet da mu dajem ultimatume i rokove da povlači mandate, ali to je posledica toga što svako gura svoju priču. Da, treba da se izađe na ulicu, ali građani nisu na klik. O tome se dogovori zajedno, i to sam rekao Savu. Novi Beograd bi takođe bio slobodan, sedam, osam opština bi bilo slobodno“, ističe Jovanović.

Napominje i da bi „oduvali“ Vučića da je koalicija Srbija protiv nasilja izašla na izbore sa Savom Manojlovićem.

„Nije do Vučića, nego je do nas svih zajedno. Samo zajedno možemo da srušimo Vućića, i kad se to budemo dogovorili, tada će građani da glasaju za nas“, ističe lider Ekološkog ustanka.

Slobodan Cvejić iz stranke Srbija centar kaže da je opozicija mogla da postigne pravi rezultat da su još izmenjeni uslovi izbora. S druge strane, Jovanović navodi da Aleksandar Vučić nikad ne bi dao slobodne izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari